Recolta de sfeclă de zahăr a Europei, sub amenințarea unui virus

Virusul îngălbenirii sfeclei este un nou motiv de îngrijorare pentru cultivatorii europeni de sfeclă de zahăr, scrie Digi24.

După ce s-au luptat cu preţurile extrem de scăzute şi cu o primăvară secetoasă care a afectat plantele, cultivatorii de sfeclă de zahăr trebuie să facă faţă acum unui virus care ar putea reduce producţia cu până la 25% în Franţa şi chiar mai mult în Germania.

Lupta împotriva acestui virus a devenit mai dificilă după ce în 2018 Uniunea Europeană a interzis utilizarea neonicotinoidelor, un insecticid vinovat pentru uciderea albinelor.

Virusul îngălbenirii sfeclei riscă să reducă producţia de zahăr a UE, pentru al treilea sezon, după ce colapsul preţurilor în urmă cu câţiva ani a dus la diminuarea suprafeţelor cultivate şi a forţat închiderea unor fabrici.

Fermieri au trecut la insecticide alternative pentru a încerca să împiedice răspândirea virusului, dar nu sunt la fel de eficiente precum neonicotinoidele, susţine Fred Zeller, director la Asociaţia cultivatorilor germani VSZ.

Citeste si:
Bilantul productiei de cereale: Cum stam in UE
Bilantul productiei de...
Citeste si:
15 remedii simple pentru durerile de urechi
15 remedii simple pentru...

Deşi cultivatorii se aşteptau să apară mai multe cazuri de virusul îngălbenirii sfeclei, viteza şi amploarea cu care s-a răspândit virusul i-a luat în surprindere pe mulţi.

Sursa foto: Pixabay

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Agricultură »Setari Cookie-uri