Producătorul francez de zahăr Tereos a anunţat că doi investitori români vor prelua activităţile sale din România, pe care intenţiona să le închidă. Anunțul a venit ca o mare surpriză, dat fiind că se știa că francezii negociază cu fermierii locali de sfeclă de zahăr.

Cumpărătorii sunt Mihaela Neagu şi Mihail-Daniel Matache, doi investitori în sectorul de agri-food din România. Tranzacţia ar urma să se finalizeze în cursul săptămânii următoare, a adăugat Tereos.

Grupul francez Tereos, al doilea mare producător de zahăr din lume în funcţie de volumul producţiei, a cumpărat fosta fabrică Zahărul Luduş (Mureş) în 2012 însă această unitate a înregistrat pierderi în fiecare an după 2014. La ora actuală este una dintre cele doar 4 fabrici de zahăr pe care le mai are România - față de peste 30, câte erau pe vremea lui Ceaușescu. Chiar și așa, producția internă de zahăr asigură circa 25% din consumul României.

Statul a promis că va cumpăra Tereos Luduș, dar a uitat

În luna februarie a anului trecut, Tereos a anunţat în mod oficial că a demarat consultările cu organizaţiile reprezentantive ale angajaţilor cu privire la posibila închidere a activităţilor sale din România. Afacerea Tereos din România avea 153 de angajaţi permanenţi la finalul anului 2021, dintr-un total de 15.000 pentru întregul grup.

În mai, statul român susținea că va cumpăra fabrica de la Luduș, în parteneriat cu fermierii. "Vă transmit angajamentul ferm al statului român de a duce la bun sfârşit acest proces", declara atunci ministrul Agriculturii conform Agerpres. ”Ne dorim să reluăm cât mai repede ciclul de producţie şi activitatea în fabrică, mai ales în contextul internaţional al pieţei zahărului".

Ulterior, însă, în discuții au rămas doar cultivatorii de sfeclă de zahăr din zona Transilvaniei. În octombrie s-a ajuns la un acord de principiu prin semnarea unui memorandum de achiziţie a fabricii de către fermierii români. Acestea nu s-au concretizat, astfel că acțiunile Tereos au fost cumpărate de Mihaela Neagu - care deține și fabrica de zahăr de la Bod - și de Mihail-Daniel Matache.

Ce planuri au noii proprietari ai fabricii de la Luduș

Noii proprietari au anunțat că plănuiesc reluarea producției de zahăr la Luduș chiar anul acesta și vă vor demara în următoarele zile negocieri cu fermierii pentru a le prelua producția de sfeclă de zahăr.

”Vrem să-i asigurăm pe cei circa 300 de cultivatori din zonă că suntem deschiși la colaborări, iar pe angajați, că-și vor păstra locurile de muncă”, a declarat Mihaela Neagu, conform comunicatului Tereos.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri