Bucureştenii au putut cumpăra în weekend alimente bio şi produse tradiţionale din Piaţa Românilor, fosta piaţă Colentina, fiind unicul loc unde se comecializează cele mai multe alimente bio româneşti certificate, alături de produse tradiţionale şi naturale româneşti atestate. La doar câteva zile de la deschiderea pieței, unii comercianți au vândut, într-un timp scurt, mai mult decât au anticipat.

Pentru a vedea ce produse românești sunt cele mai apreciate de către români, wall-street.ro a discutat cu vânzătorii magazinelor.

Bucureștenii care locuiesc în apropierea Pieței Românilor s-au arătat interesați de produsele tradiționale nu doar pentru că își doresc să ducă o viață mai sănătoasă, ci mai ales pentru calitatea și prospețimea alimentelor. Deși în timpul săptămânii, piața nu este la fel de aglomerată ca în weekend, comercianții au în continuare vânzare.

„De sâmbătă de când am deschis, am vândut aproape toată marfa”, a spus Zaharie Motraschi, comerciant al Asociației Producătorilor și Păstrătorilor de Tradiții.

Asociația Producătorilor și Păstrătorilor de Tradiții este formată din opt agricultori din Vrancea, care comercializează produse tradiționale precum zacuscă, gemuri sau siropuri, dar și struguri cultivați în Podgoria Cotești.

Calitatea și prospețimea alimentelor nu sunt singurele motive pentru care bucureștii au ales să cumpere din noua piață. Prețurile produselor sunt mai accesibile în comparație cu cele din târguri deoarece vânzătorii au redus prețul cu 26%.

În interiorul pieței sunt deschise circa 20 de magazine care comercializează alimente din toate colțurile țării. Românii pot alege dintr-o gamă largă de produse: de la fructe și legume, produse de patiserie făcute în casă, până la brânză și cașcaval bio sau chiar și sucuri naturale.

Ce produse au cumpărat cel mai mult românii

Vonov Bioprod este magazinul cu „bunătăți ardelenești pregătite după rețele tradiționale”, care vinde produse lactate și preparate tradiționale din carne aduse din Sibiu și Baia Mare. Prețurile variază între 30 și 50/kg pentru telemea și cascaval de oaie, ciolan afumat și pastramă de mangaliță.

Dacă îți plac sucurile naturale, Micul Fermier Grifarm produce, în fabrica de la Călugăreni, trei sortimente de băuturi: suc de cătină, de aronia și de mere. Prețul pentru o sticlă variază, 5,50 lei pentru aronia, 5 lei pentru cătină și 3,5 lei pentru sucul de mere.

Printre cele mai populare produse din piață se numără strugurii, sucurile de aronia și pastrama de mangaliță. Comercianții Micului Fermier Grifarm au spus că duminică, după doar o zi de la deschiderea Pieței Românilor, au rămas fără cele 120 de sticle de cătină. Deoarece acest sortiment a fost apreciat de către români, comercianții precizează că vor aduce o cantitate mai mare.

România deţine în prezent în jur de 364.000 de hectare în agricultura ecologică şi circa 10.000 de beneficiari înregistraţi în acest sistem. Piaţa bio din România a ajuns la 20 de milioane de euro, în 2018, înregistrând o creştere anuală de circa 30%.

Sursa foto: Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Nicolae
 Raluca a studiat Jurnalism la Universitatea Hyperion din București și a urmat un master în Comunicare mediatică și publicitate, în cadrul aceleiași instituții. Ea și-a început activitatea în presă în 2019, în departamentul economic al grupului Mediafax. În perioada 2019-2020, Raluca a acoperit domeniile start-up și fintech în cadrul Adevărul Financiar , publicație care face parte din grupul Adevărul . S-a alăturat echipei...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri