Deși pandemia a afectat numeroase domenii globale, de la turism, transport, și până la domeniul ospitalității și al restaurantelor, pentru fermieri cea mai importantă problemă rămâne tot seceta. Lipsa unui sistem funcțional de irigații reprezintă un subiect discutat și dezbătut de-a lungul anilor atât de către fermieri, cât și de către autorități.

Vlad Popescu, CEO Norofort, spune că deși Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale îi despăgubește pe fermieri, sumele sunt foarte mici. Lipsa apei este cea mai mare problemă din agricultură în condițiile în care clima este foarte schimbătoare.

„În multe zone din țară, fermierii nu au voie să sape pentru apă deoarece nu pot obține aviz de mediu. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale poate da niște derogări pentru ca fermierii să-și facă infrastructura care este în beneficiul tuturor. Eu inteleg că acest proces poate afecta solul, dar avem de ales: vrem să rezolvăm o problemă acum sau lăsăm să se rezolve de la sine”, a declarat Vlad Popescu, CEO Norofert.

Grâul, cea mai afectată producție

De asemenea, Mihai Haraga, Proprietarul și Președintele grupului Semtop din Iași, spune că seceta a afectat toate culturile, nu se mai recoltează nimic, iar doar cei care au avut acces la irigații mai pot recolta acum. Potrivit acestuia, prețurile la produse au crescut anul acesta. La floarea soarelui mai ales, cu 60% față de anul trecut: în condițiile în care floarea soarelui costa 1.200 lei tona în 2019, anul acesta prețul pe tonă este de 2.000 lei.

Pe lângă floarea soarelui, Dan Herțeg, șeful Agro Raluca din Arad, a spuns că cea mai afectată cultură a fost gâul, care a înregistrat creșteri de preț cu 60-70%.

Ajutor insufiecient de la stat pentru fermierii afectaţi de secetă

Pentru a veni în sprijinul fermierilor afectați de perioada secetoasă, Guvernul a aprobat, pe 24 august, o ordonanţă privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru despăgubirea fermierilor afectaţi de secetă, precizează Agerpres.

Ministrul Agriculturii si Dezvoltării Rurale a declarat în data de 4 septembrie, că fermierii vor primi despăgubirile începand de pe 18 septembrie. Schema de ajutor de stat are un buget de 850 millioane lei pentru 34.400 de fermieri și o suprafaţă afectată de aproximativ 1,6 milioane de hectare. Valoarea maximă a sprijinului acordat poate să ajungă până la 925 de lei pe hectar pentru suprafeţele afectate de secetă

Agenția de Plăți și intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că prin schema de ajutor de stat s-au înscris 28.081 de fermieri, pentru o suprafață totală de 1.120.540 hectare. Ajutorul de stat se acordă beneficiarilor care au înființat în toamna anului 2019 următoarele culturi: grâu, secară, triticale, orz, orzoaică, ovăz, rapiță.

Astfel, APIA a despăgubit în data de 22 septembrie 17.951 de fermieri cu 498.526.688 lei, iar pe 23 septembrie, 9.353 de fermieri cu 334. 739.193 lei. Agenția anunță că plățile vor fi efectuate pentru toți fermierii eligibili în zilele următoare.

Cuantumurile maxime ale ajutorului de stat se regăsesc în tabelul trimis de APIA:

Cultura

Cuantum ajutor de stat

(lei/ha)

Grâu 925,0
Secară 925,0
Triticale 805,0
Orz 912,0
Orzoaică 951,0
Ovăz 772,0
Rapiță 1002,0

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Nicolae
 Raluca a studiat Jurnalism la Universitatea Hyperion din București și a urmat un master în Comunicare mediatică și publicitate, în cadrul aceleiași instituții. Ea și-a început activitatea în presă în 2019, în departamentul economic al grupului Mediafax. În perioada 2019-2020, Raluca a acoperit domeniile start-up și fintech în cadrul Adevărul Financiar , publicație care face parte din grupul Adevărul . S-a alăturat echipei...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri