Primul vin universitar din România își are începutul încă din anul 1893, când a fost înființată Stațiunea de Cercetare Pietroasa, după atacul dezastruos al filoxerei, fiind prima unitate de acest fel din România. Am stat de vorbă cu cadrele didactice ale Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) pentru a afla povestea singurului vin universitar din România.

Între anii 1893-1895, la Pietroasa s-a înființat, pe suprafața de 10 hectare, o colecție de 737 de soiuri cu viță de vie pentru struguri de masă și vin, aduse de pe toate continentele.

Începând cu 1894 a intrat în funcțiune școala de altoitori din cadrul Pepinierei Pietroasa. În anul 1924, a fost înființată Stațiunea Viticolă și Oenologica Pietroasa instituție cu caracter științific și de propagandă, menită a intreprinde cercetări pentru rezolvarea problemelor ridicate de viticultură din zonă.

Sursa foto: Pietroasa Veche

Stațiunea viticolă și oenologică a preluat în 1928 denumirea de „Via Experimentală Pietroasa”, prima unitate viticolă din țară în care au fost organizate experiențe sistematice privind comportarea soiurilor de viță de vie roditoare și de portaltoi, aplicarea tăierilor în uscat, prevenirea și combaterea bolilor și dăunătorilor.

În 1972 a devenit una dintre stațiunile Institutului de Cercetări Horti-Viticole, apoi ale Institutului de Viticultură și Vinificație de la Valea Călugărească, iar în anul 2005 reintră în subordonarea Universității de Stiinte Agricole și Medicină Veterinară – București, ca filială a acesteia. În prezent, Stațiunea de Cercetare Pietroasa se întinde pe o suprafață de 220 hectare.

Sursa foto: Pietroasa Veche

Investiție proprie de 3 milioane euro în vinul de la Pietroasa în ultimii ani

Pietroasa Veche comercializează o gamă variantă de vinuri albe, roșii și rose: Merlot, Alb Aromat, Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră și multe altele. Vinurile Pietroasa Veche sunt vândute în supermarketurile Carrefour, în stațiunea Pietroasele, precum și în magazinul online Pietroasa Veche. Prețul pentru o sticlă de vin variază, începe de la 16 lei, dar poate să ajungă și până la 300-500 lei.

Pentru a monderniza producția de vin, Universitatea de Științe agronomice și Medicină Veterinară a investit, din fonduri proprii, circa trei milioane euro în utilaje și echipamente logistice, în ultimii patru ani.

„Continuăm cercetarea, crearea de soiuri noi, de clone și tot ce ține de zona aceasta de viticultură și vinificație. Toate vinurile Pietroasa Veche sunt produse la Bistrița. Avem și o vinotecă din 100.000 de sticle, cel mai vechi vin fiind din 1942”, spune Florin Stănică, prorectorul prof.univ USAMV.

Pe viitor, Răzvan Teodorescu, prorector USAMV, spune că facultatea dorește să investească în echipamente moderne și în sisteme noi de vinificație, cum ar fi inoxuri sau prese.

Sursa foto: Pietroasa Veche

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Nicolae
 Raluca a studiat Jurnalism la Universitatea Hyperion din București și a urmat un master în Comunicare mediatică și publicitate, în cadrul aceleiași instituții. Ea și-a început activitatea în presă în 2019, în departamentul economic al grupului Mediafax. În perioada 2019-2020, Raluca a acoperit domeniile start-up și fintech în cadrul Adevărul Financiar , publicație care face parte din grupul Adevărul . S-a alăturat echipei...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri