Cristina Dîrjan, de profesie economist, a decis, în 2014, să pună bazele unui business creat în jurul culturii de lavandă. A început cu o investiție inițială de 16.000 de lei în 80 de ari de teren în Sălaj, iar acum, șase ani mai târziu, cultivă lavandă ecologică pe o suprafață de două hectare.

O plantă cu utilizări multiple: de la biscuiți la sare de baie

Cristina Dîrjan, proprietar Agro Team Dîrjan, a transformat cultura de lavandă într-un adevărat business online, ajungând să vândă o mulțime de produse alimentare și cosmetice din lavandă, de la sare de baie și bile efervescente cu lavandă, până la gel de duș și săpun lichid.

„Din soiul pe care îl cultivăm reușim să fabricăm în laboratorul propriu produse alimentare precum biscuți, ceai și sirop de lavandă”, spune Cristina.

Toate aceste produse sunt comercializate atât în magazine fizice în țară, cât și în magazinul online Coșul cu Lavandă. Tot la Sălaj, Cristina are și un distilator în regim propriu, unde produce anual în jur de 90 de litri de ulei esențial de lavandă, în funcție și de sezon. Prețul pentru o cantitate de 10 ml este de 25 lei.

Cum poți cultiva lavanda certificată bio

Lavanda, denumită și levănțică, este o plantă aromatică și medicinală, originară din regiunile calcaroase și muntoase mediteraneene, în România crescând cultivată și înflorind toată vara. Cu tulpini ramificate în tufă, înaltă de 30-50 cm, frunze mici, înguste și flori albastre parfumate, este o plantă de origine mediteraneană, care are nevoie de mult soare și de căldură. Un kg de lavandă de floare scuturată costă circa 100 de lei.

Fermierii care vor să cultive lavanda ecologică sunt nevoiți să parcurgă o serie de pași. Potrivit Comisiei Europene, toți producătorii sau comercianții care vor să vândă alimentele ca produse ecologice trebuie să se înregistreze la o agenție sau un organism de control. Agenția sau organismul de control are responsabilitatea de a verifica dacă operatorul acționează în conformitate cu normele privind producția ecologică.

Dacă vrei să devii fermier în agricultura ecologică, trebuie să fii certificat de un organism de control. Acest lucru presupune câte o inspecție pe an și un set de controale prin care organismul se va asigura că respectați normele privind producția ecologică.

În ceea ce privește cultivarea plantei, spre deosebire de culturile obișnuite, lavanda nu este la fel de afectată de secetă și nu necesită o cantitate prea mare de apă, spune Cristina Dîrjan. Din contră, anotimpul ploios afectează capacitatea de producție anuală.

„Există soiuri de lavandă care se pot recolta chiar și de trei ori pe an. În cazul soiului cultivat de noi, lavanda de floare scuturată, recolta este de două ori pe an. Cultura de vară care este în luna iunie-iulie, iar cultura de toamnă începe să înflorească în această perioadă”, explică Cristina Dîrjan, proprietar Agro Team Dîrjan.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Nicolae
 Raluca a studiat Jurnalism la Universitatea Hyperion din București și a urmat un master în Comunicare mediatică și publicitate, în cadrul aceleiași instituții. Ea și-a început activitatea în presă în 2019, în departamentul economic al grupului Mediafax. În perioada 2019-2020, Raluca a acoperit domeniile start-up și fintech în cadrul Adevărul Financiar , publicație care face parte din grupul Adevărul . S-a alăturat echipei...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri