Agricultura este una dintre principalele ramuri economice ale României și o foarte importantă resursă la export, astfel că programele de finanțare vin în întâmpinarea și susținerea dezvoltării de noi business-uri în domeniu. wall-street.ro a discutat cu Roxana Mircea, partener REI Finance Advisors, despre fondurile europene disponibile în agricultură și prin ce se diferențiază cele acordate în perioada 2021-2027 față de perioada anterioară.

Fondurile acordate prin programele destinate agriculturii în intervalul 2021-2027 vor continua planul de finanțare din intervalul anterior, care se va adresa atât micilor fermieri, cât și companiilor mari cu activitate în domeniu.

Conform Planului Strategic PAC 2021-2027, obiectivele pentru anii următori sunt axate pe sprijinirea veniturilor fermelor pentru a îmbunătății siguranța alimentară, cercetare, tehnologie și digitalizare, în vederea sporirii competitivității.

În ceea ce privește mediul înconjurător, energia sustenabilă și proiectele care contribuie la atenuarea schimbărilor climatice și protejarea biodiversității vor fi încurajate.

„Totodată, se va pune un accent deosebit pe atragerea tinerilor fermieri și dezvoltarea întreprinderilor în zonele rurale, pe creșterea economică și incluziune în zonele rurale”, a declarat Roxana Mircea, partener REI Finance Advisors, pentru Wall-street.ro

Citește și Ce pași trebuie să urmezi pentru a accesa fonduri europene în agricultură

Ce buget propune Comisia Europeană pentru 2021-2027

Uniunea Europeană acordă României pentru programele europene un buget total de 100 miliarde euro. Roxana Mircea spune că propunerea Comisiei Europene pentru Cadrul Financiar Multianual din perioada 2021-2027 destinat Politicii Agricole Comune se ridică la circa 20,5 miliarde euro.

Din această sumă, 13,3 miliarde euro reprezintă plățile directe, în timp ce 6,7 miliarde se vor acorda pentru Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).

„Și alocările pentru FEADR se vor face în baza unor indicatori. În plus, rata de cofinanțare a statelor membre propusă de Comisia Europeanã este de 65-80% pentru FEADR”, adaugă Roxana Mircea, partener REI Finance Advisors.

Potrivit consultanților, principalele propuneri legate de direcțiile de acțiune în perioada 2021-2027 pentru FEADR vizează:

  • Investiții în exploatații agricole, pomicole, unități de procesare, servicii de bază în mediul rural și investiții non-agricole (38%),
  • Sprijin pentru mediu și climă (35%), sprijin pentru bunăstarea animalelor și instrumente de gestionare a riscurilor (9%),
  • Instalarea tinerilor agricultori și înființarea de noi întreprinderi rurale (8%),
  • Cooperare și inovare (6%)
  • Schimb de cunoștințe și informare și asistență tehnică (4%).

Citește și România obține 100 mld. euro fonduri europene pentru 2021-2027. Ce programe vor primi finanțare?

De ce trebuie să ții cont în momentul în care aplici pentru fonduri europene nerambursabile

Reprezentanta REI Finance Advisors spune că accesarea fondurilor europene poate fi un exercițiu de răbdare, care poate descuraja mulți doritori.

În primul rând, procesul poate fi de multe ori anevoios, cu termene limită și documentație specializată. Tocmai de aceea este recomandată alegerea cu mare atenție a unui consultant cu experiență și expertiză pe axa pe care sunt solicitate respectivele fonduri.

„În plus, recomandăm beneficiarilor solicitarea contractuală în vederea depunerii unui proiect corect și complet și implementarea fără corecții financiare”, spune Roxana Mircea.

Reprezentanții REI Finance Advisors îi sfătuiesc pe cei care aplică pentru fonduri europene să pregătească proiectele cu minim 3-6 luni înainte de deschiderea sesiunii, cu rigurozitate și să aloce timp sau să desemneze o persoană din cadrul companiei să gestioneze acest proiect împreună cu consultantul până la încasarea tranșei finale, dar și în perioada de monitorizare.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Nicolae
 Raluca a studiat Jurnalism la Universitatea Hyperion din București și a urmat un master în Comunicare mediatică și publicitate, în cadrul aceleiași instituții. Ea și-a început activitatea în presă în 2019, în departamentul economic al grupului Mediafax. În perioada 2019-2020, Raluca a acoperit domeniile start-up și fintech în cadrul Adevărul Financiar , publicație care face parte din grupul Adevărul . S-a alăturat echipei...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri