Deși majoritatea produselor alimentare sunt perisabile, există totuși și o categorie de alimente care nu expiră niciodată. wall-street.ro a discutat cu Elena Alexandru, medic nutriționist Kilostop Junior, pentru a afla de ce nu au o dată anume de valabilitate și cum îți poți da totuși seama când nu mai sunt bune de consumat.

În categoria alimentelor care nu expiră niciodată intră mierea, care poate fi cristalizată în timp, dar poate fi consumată fără probleme în această stare sau după ce introduci recipientul în apă caldă pentru scurt timp. Zahărul, sarea și condimentele în general pot fi consumate și după mai mulți ani, dacă sunt depozitate în recipiente închise etanș.

Pastele făinoase uscate mai intră în această categorie, evident, daca sunt ținute în borcane sau ambalaje originale și trebuie avut în vedere că în timp își mai pierd din aromă.

Potrivit medicului Elena Alexandru, orezul alb vidat poate fi consumat după mult timp, însă nu și cel brun, care râncezește din cauza conținutului uleios. Oțetul alb sau roșu poate fi folosit timp de mulți ani, tocmai de aceea este atât de util în prepararea conservelor.

Legumele uscate (fasole, linte, năut) rezistă mulți ani dacă sunt ferite de temperaturi crescute sau lumină, însă, cu trecerea timpului, vor avea nevoie de o perioadă mai mare de fierbere.

Care este motivul pentru care produsele menționate mai sus nu expiră niciodată? Medicul Elena Alexandru spune că tocmai datorită proprietăților particulare ale fiecărui tip de aliment. De exemplu, mierea are un ph acid care împiedică proliferarea microorganismelor, iar prin conținutul crescut de zahăr care absoarbe apa, bacteriile nu au substrat pentru dezvoltare.

„De asemenea, oțetul se autoconservă prin ph-ul acid și devine astfel util la rândul lui în conservarea altor alimente. Legumele uscate au foarte putină apă în componența, astfel nu au cum sa mucegăiască”, spune doctorul Elena Alexandru.

Iar în ceea ce privește orezul alb, deoarece nu mai are învelișul exterior, rezistă mult mai mult în timp în comparație cu cel brun, care este mai uleios și predispus la râncezire.

Citește și Trei criterii prin care putem deosebi mierea de calitate de cea contrafăcută

Cum îți poți da seama când alimentele au expirat: nu te uita doar pe etichetă

Deși nu au o dată de expirare anume, există situații în care aceste alimentele se pot strica. Potrivit doctorului, produsele se pot strica dacă nu au fost depozitate corespunzător, în loc răcoros și ferit de lumină, însă există anumite crierii după care putem identifica dacă este indicat să consumăm sau nu un produs.

În primul rând, un ambalaj alimentar umflat excesiv sau o conservă deformată la exterior ar trebui să ne ridice semne de întrebare dacă acel aliment mai poate fi consumat. Un borcan nu ar trebui să aibă capacul bombat dacă este închis etanș.

Kevin Smith, reprezentant al Food and Drug Administration (FDA), spune că dacă produsele s-au schimbat în mod vizibil în ceea ce privește culoarea, consistența sau textura, consumatorii ar trebui să evite consumul lor.

Orice modificare de miros sau culoare îți poate indica faptul că alimentul nu mai trebuie consumat. În cazul multor alimente, cel mai bun indicator de alterare este mucegaiul.

„Dacă sunt ținute în loc răcoros și departe de lumină, aceste alimente își păstrează proprietățile nutritive timp îndelungat și nu trebuie să ne fie teamă să le consumăm”, precizează doctorul Elena Alexandru.

FDA pune la dispoziție câteva resurse disponibile pentru consumatorii care nu știu cât timp să păstreze alimentele perisabile, inclusiv carnea și produsele lactate:

Cât de utilă este data de expirare pusă pe ambalajul unui produs?

Eticheta de pe produs ne indică perioada de timp în care alimentul poate fi consumat în siguranță și își păstrează calitățile și proprietățile nutritive. Doctorul Elena Alexandru spune că dacă pe un eticheta unui aliment scrie a se consuma de preferință înainte de”, nu reprezintă un pericol consumul după această dată, însă își poate pierde o parte din aromă și prospețime.

Cele care sunt inscripționate cu a se consuma până la” sunt produse perisabile și nu trebuie consumate după data indicată, deoarece crește riscul de toxiinfecții alimentare.

Termenul de valabilitate corect interpretat este util și pentru a evita risipa alimentară în condițiile în care, potrivit datelor Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, un român aruncă 130 kg de mâncare la gunoi într-un an.

În ceea ce privește eticheta de expirare de pe produsele bio, lipsa conservanților face ca aceste produse să se altereze mult mai ușor, tocmai de aceea produsele bio vor avea un termen de valabilitate mult mai mic comparativ cu produsele obișnuite.

„M-aș gândi de două ori dacă să consum un produs bio care deși încă se încadrează în perioada de valabilitate, și-a modificat proprietățile, așa că vă sfătuiesc să vă bazați pe propriile simțuri înainte de a folosi orice tip de produs, fie el bio sau obișnuit”, recomandă doctorul Elena Alexandru.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Nicolae
 Raluca a studiat Jurnalism la Universitatea Hyperion din București și a urmat un master în Comunicare mediatică și publicitate, în cadrul aceleiași instituții. Ea și-a început activitatea în presă în 2019, în departamentul economic al grupului Mediafax. În perioada 2019-2020, Raluca a acoperit domeniile start-up și fintech în cadrul Adevărul Financiar , publicație care face parte din grupul Adevărul . S-a alăturat echipei...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri