Hotii isi imbunatatesc de la an la an metodele prin care incearca sa fraudeze persoanele neatente sau fara suficiente cunostinte financiare. Organizatia americana Better Business Bureau a realizat o lista a celor mai frecvente noi tipuri de fraude din ultimul an.

Metoda Netflix

Popularitatea Netflix, serviciu online de streaming al filmelor si serialelor intrat recent si pe piata romaneasca, a dus la aparitia unor email-uri de phishing tintite in special catre consumatorii de online media.

Fraudatorii le cer utilizatorilor Netflix sa isi actualizeze datele contului accesand un link din email, care in final duce la instalarea de malware pe computererul utilizatorului. Daca primiti mailuri in care vi se cere actualizarea datele contului Netflix, sau a oricarui alt cont, precum, de exemplu, cel bancar, cel mai bine este sa nu faceti click pe link, ci mai degraba sa deschideti o noua pagina in browser si sa accesati manual pagina respectivei companii pentru a verifica situatia contului.

Amenintari pe email

FBI a avertizat ca in ultimul an un numar tot mai mare de persoane au primit chiar si amenintari cu moartea pe email, daca nu platesc o anumita suma intr-un cont de valuta virtuala sau pe un card prepaid.

De asemenea, anumiti utilizatori au raportat ca au primit email-uri in care sunt amenintati cu publicarea unor imagini sau clipuri compromitatoare in cazul in care nu platesc sumele cerute de atacatorii virtuali.

Metoda jackpot

Desi in Romania nu a fost inca intalnita aceasta metoda, in SUA hackerii au reusit sa faca bancomatele stradale sa elibereze sume nelimitate de bani. Mai exact, hotii se imbraca in personal de mentenanta, conecteaza un laptop la bancomat si prin intermediul unui software pot controla eliberarile de bani.

Alti membri ai retelei acceseaza ulterior bancomatul controlat de la distanta, care va elibera bani precum un slot-machine intr-un casino.

Email-uri de la reprezentanti ai Guvernului

Aproape toata lumea a auzit de celebrele email-uri de la un asa-zis "print nigerian" care vrea sa isi doneze averea. Mai nou insa, acestea s-au transformat in mailuri de la reprezentanti ai Guvernului care pretind ca vor sa va returneze o suma de bani importanta, ca returnari de taxe. Pentru a primi banii, hotii le cer utilizatorilor informatiile personale si plata anticipata a unei sume mai mica decat presupusa "returnare de taxe".

"Ma auziti?"

Better Business Bureau a primit anul trecut peste 10.000 de plangeri din partea unor persoane care au cazut in capcana metodei "ma auziti?".

Frauda consta in apelarea telefonica a unor persoane care sunt intrebate daca "ma auziti?". Acestea raspund cu "Da", cuvant care este inregistrat si ulterior folosit pentru autorizarea telefonica a unor tranzactii ilegale.

Cazari false

Tot in ultimul an s-a inregistrat un numar tot mai ridicat de fraude ce se bazeaza pe publicarea unor oferte de cazare false. Atacatorii creeaza o pagina de internet de prezentare a unei locatii de cazare care in realitate nu exista. Utilizatorii de buna credinta acceseaza pagina si isi ofera datele cardului bancar, care sunt ulterior furate de fraudatori.

Fraude cu valute virtuale

Tot datorita uriasei popularitati din ultimul an, piata valutelor virtuale a devenit un teren excelent pentru fraudatori.

Cele mai mari fraude se bazeaza pe oferte initiale de criptomonede; hotii cauta investitori dispusi sa plaseze bani intr-o "noua" moneda inainte de lansare. In schimbul banilor, investitorii primesc un "token" din partea companiei, insa valuta nu mai este niciodata lansata. Chiar luna aceasta, Securities and Exchange Commission, institutia americana care reglementeaza piata de capital, a pus sub acuzare fondatorii unei firme de criptomonede care au reusit sa stranga 32 milioane de dolari de la investitori.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri