2024 este aici, iar Noul An vine pentru mulți cu rezoluții și cu obiective atât în plan personal, cât și profesional. Desigur, multe decizii din plan economic, politic și social nu țin de noi, însă ce putem face ca angajați este să învățăm și să ne pregătim cât bine pentru a rămâne în continuare competitivi în piața muncii. Iată care vor fi 10 dintre cele mai solicitate abilități în 2024, potrivit forbes.com.

Angajatorii se îndreaptă tot mai mult către o recrutare care pune mai mult accent pe competențele și mai puțin experiența anterioară de lucru. Oricine poate vedea că trăim în mod clar primele etape ale erei Inteligenței Artificiale (AI), ceea ce înseamnă că munca noastră trebuie să aducă valoare adăugată pentru care noi să rămânem relevanți într-o piață a muncii în care ChatGPT este doar începutul. Desigur, nu am ajuns încă la acea utopie în care oamenii nu vor mai trebui să munceacă pentru că roboții fac deja toată treaba lor, însă, ce trebuie să știm este că vom colabora tot mai mult cu tehnologia. Prin urmare, putem vorbi de abilități tehnologice și de abilități soft ( cum sunt și cele binecunoscute deja, precum comunicarea, empatia, capacitatea de a lua inițiativa). De ambele vom avea nevoie în aceeași măsură.

1. Competențe de gestionare a Inteligenței Artificiale

Inteligența Artificială generativă face referire la modelele de AI concepute special pentru a genera conținut nou sub formă de text scris, audio, imagini sau videoclipuri. Aproape peste noapte, oricine îl poate folosi pentru a economisi timp în viața profesională și în viața de zi cu zi. Cu toate acestea, sunt necesare abilități specifice pentru a identifica oportunitățile acestei tehnologii, pentru a dezvolta soluții eficiente, dar și pentru a gestiona schimbarea și implicațiile etice. Acestea vor fi printre cele mai valoroase și mai solicitate competențe pe tot parcursul anului 2024.

1 din 3 dintre angajați români consideră că tehnologia va provoca schimbări profunde în felul în care muncim în 2030. În același timp, 43% din specialiștii în resurse umane identifică augmentarea performanței umane prin tehnologie ca fiind una dintre tendințele cele mai probabile pentru 2030.

2. Abilități ce ține de sfera sustenabilității

Împinse de legislații și regulamente care prevăd raportarea unor indicatori de sustenabilitate, companiile sunt atente la impactul lor pe care îl au asupra mediului înconjurător, dar și asupra comunităților. Obiectivele care prevăd „zero emisii de carbon” sunt din ce în ce mai mult văzute ca fiind priorități strategice de business, iar angajamentul față de un mod mai sustenabil de lucru și de trai în cadrul unei organizații va începe să fie tot mai solicitat.

Chief Sustainability Officer (CSO), de pildă, este un rol relativ nou care a pătruns și pe piața din România. Un CSO ajută organizațiile să se asigure că practicile lor de afaceri sunt sustenabile din punct de vedere economic, ecologic și social. Profesioniștii în sustenabilitate dezvoltă, gestionează și monitorizează strategia de sustenabilitate a unei companii și sunt responsabili pentru îmbunătățirea impactului organizației asupra mediului.

3. Management de proiect

Există o nevoie din ce în ce mai mare de angajați care să știe să reunească fie oamenii între ei, fie oamenii și tehnologia și care să aibă abilități de rezolvare a problemelor. Supravegherea, stabilirea obiectivelor strategice și prioritizarea muncii și a resurselor sunt activități aflate încă peste puterile instrumentelor AI, așa că tot un angajat trebuie să le gestioneze.

Abilitățile bune de management de proiect, sau, mai concret spus, capacitatea de a conduce echipe, de a îmbunătăți canalele de comunicare, de a gestiona bugetele și de a livra proiecte la timp, vor fi la mare căutare în toate industriile.

4. Abilități de comunicare

Comunicarea eficientă este un element crucial al setului de abilități. Acum, mai mult ca niciodată, este nevoie de cei care pot rezolva lacunele de comunicare din și între organizații. Vor exista mai multe poziții pentru cei capabili să interpreteze perspectivele analizei datelor și să le comunice în limbaj uman.

Cei care știu să comunice bine pot exprima în mod eficient idei și informații, care sunt esențiale pentru colaborarea, planificarea, executarea proiectelor și transmiterea de mesaje clienților sau partenerilor. O bună comunicare ajută la crearea unor relații pozitive și este benefică în dezamorsarea tensiunilor de la locul de muncă, fiind o caracteristică definitorie a profesioniștilor din orice industrie.

5. Analiză de date

Revoluția AI se bazează pe date, iar înțelegerea modului în care le poți transforma în valoare adăugată devine din ce în ce mai importantă pentru succesul companiilor. Pentru a fi etică și de încredere pentru sarcini importante, cum ar fi îmbunătățirea asistenței medicale și promovarea cercetării științifice, AI trebuie, de asemenea, să fie transparentă și ușor de explicat. Abilitățile de știință a datelor sunt esențiale aici pentru a ne ajuta să ne asigurăm că mașinile folosesc date în care putem avea încredere pentru a lua decizii pe care le putem înțelege.

6. Legături interpersonale

Cei care au capacitatea de a se împrieteni cu oamenii potriviți, la momentul potrivit, vor avea mereu succes în activitățile lor. O bază solidă de contacte ne poate ajuta să ne atingem de multe ori obiectivele la nivel profesional. Asta înseamnă că dezvoltarea capacității de a construi legături bazate pe încredere și pe obiective comune va fi la fel de valoroasă ca oricând în 2024, deoarece tehnologia deschide noi oportunități de creștere și inovare pentru cei care sunt gata să acționeze în acest sens.

7. Abilități de cloud computing

Între 2022 și 2030, piața globală pentru cloud computing este de așteptat să crească de la 570 de miliarde de dolari la aproape 2,5 trilioane de dolari, mai scrie revista Forbes. Aceasta înseamnă că va exista o cerere din ce în ce mai mare a specialiștilor cu abilități tehnice care să ajute companiile mari și mici în migrarea lor către cloud. Profesioniștii calificați în instrumentele și platformele de cloud computing vor rămâne relevanți și competitivi pe tot parcursul anului 2024, dar și ulterior.

8. Inginerie și învățare automată

Impulsionarea revoluției AI înseamnă că va exista o nevoie tot mai mare de oameni cu abilitățile tehnice necesare pentru a o implementa. Experții de la World Economic Forum afirmă că „specialiștii în inteligență artificială și în învățare automată” sunt cap de listă când vine vorba de persoane care cunosc o ascensiune la nivel profesional.

9. Abilități de securitate cibernetică

Atacurile cibernetice și încercările de hacking sunt în creștere ca frecvență și severitate. La fel sunt și sancțiunile pentru companiile care nu protejează în mod adecvat datele clienților. Securitatea cibernetică este o cursă a înarmărilor, cu indivizi neintenționați, grupuri și chiar actori sponsorizați de state care concurează cu specialiștii în securitate angajați de companii pentru a implementa o tehnologie mai rapidă, mai puternică și mai inteligentă împotriva opoziției sale. Toți acești factori înseamnă că abilitățile care prevăd construirea securității și rezilienței vor fi unele dintre cele mai solicitate abilități în 2024.

10. Vânzări și dezvoltare de afaceri

Abilitățile bune de vânzări și de dezvoltare a afacerii, inclusiv generarea de clienți potențiali, negocierea și construirea de relații, sunt valoroase pentru a genera venituri, dar și pentru a ajuta la extinderea pieței și creșterea organizațiilor.

„Companiile fac și vor face tot ce pot pentru a-și promova serviciile sau produsele, este o piață foarte competitivă, oamenii buni de vânzări sunt `aur` curat”, a declarat pentru wall-street.ro Sorin Faur, specialist în piața muncii.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri