Fermierii la început de drum vor putea participa la programul de internship plătit - Sol și Suflet, primul Centru Permanent de Inovare, Producție și educație în Agricultură Regenerativă din România, aflat în localitatea Vlădeni din județul Dâmbovița.

Sol și Suflet este și un centru educațional rezidențial, menit să instruiască tinerii interesați să își deschidă propriile ferme regenerative.

Agricultura regenerativă cuprinde un set de măsuri de sustenabilitate, prin care solul este protejat și ajutat să se regenereze constant, cu accent pe creșterea biodiversității, pe eficientizarea circulației apei și pe capturarea gazelor cu efect de seră.

Incubatorul are forma unui program de internship plătit rezidențial, jumătate din salariul minim pe economie, pe o perioadă de 6 luni. În paralel, ferma va coordona programe de voluntariat, tabere, cursuri și ateliere practice.

Dacă vrei să fii la curent cu ultimele trenduri în agricultură, înscrie-te gratuit la conferința Agricultura Viitorului - Noul peisaj din agricultură: Cum putem reporni motoarele AICI și fii alături de noi la unul dintre cele mai mari evenimente de profil.

Cum te poți înscrie în proiect

Fermerii se vor putea înscrie pe site-ul fermei și completa chestionarul disponibil. Norocoșii selectați vor fi ghidați și vor primi uneltele necesare pentru a-și deschide propria fermă.

Reprezentanții Sol și Suflet au declarat, pentru wall-street.ro, că programul este destinat în special celor care vor să pună bazele unui business, însă nu sunt excluși nici cei care au avut anterior o afacere.

„Vrem să ne adresăm în general fermierilor tineri, 30-40 de ani, însă nu avem o barieră de vârstă”, a declarat Ionuț Bădică, președintele Institutului de Cercetare în Permacultură din România (ICPR).

Care sunt criteriile de selecție

În cadrul programului se pot înscrie atât persoane care au deja experiență și cunoștințe, însă sunt încurajați să participe și studenții și absolvenții de profil. Dacă dețin și permis de conducere, restul este istorie.

Pentru început, vor fi acceptați doar doi interni în programul Sol și Suflet. Procesul de selecție va fi analizat de către Ionuț Bădică, președintele ICPR, împreună cu Alex Tudose, managerul fermei.

„Cerem un angajament ceva mai mare comparativ cu alte programe de internship existente. Cerem ca viitorii fermieri să aibă disponibilitatea de a locui la fermă, precum să se ocupe de îngrijirea fermei în această perioadă”, spune Ionuț Bădică.

De ce agricultura regenerativă?

La nivel mondial, sistemul alimentar emite aproape 30% din gazele cu efect de seră din atmosferă, folosește 70% din resursele de apă potabilă ale lumii și cauzează 78% din poluarea și eutrofizarea apelor. Studiile arată că agricultura convențională are impact negativ asupra schimbărilor climatice, generează pierderea biodiversității, degradarea terenurilor și inechitatea socială.

Agricultura regenerativă schimbă paradigma producției de hrană și propune soluții holistice care au un impact pozitiv vizibil din punct de vedere ecologic, economic și social: acordă o atenție sporită sănătății și fertilității solului, susține diversitatea speciilor, îmbunătățește calitatea vieții fermierilor și asigură bunăstarea animalelor.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Nicolae
 Raluca a studiat Jurnalism la Universitatea Hyperion din București și a urmat un master în Comunicare mediatică și publicitate, în cadrul aceleiași instituții. Ea și-a început activitatea în presă în 2019, în departamentul economic al grupului Mediafax. În perioada 2019-2020, Raluca a acoperit domeniile start-up și fintech în cadrul Adevărul Financiar , publicație care face parte din grupul Adevărul . S-a alăturat echipei...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri