Compania Norofert, producătoare de inputuri ecologice, a fost fondată în anul 2000 de către Florin Popescu, iar evoluția ei a fost suficient de bună încât, în prezent, acțiunile NRF să se tranzacționeze pe piața AeRO. Pe lângă producția de inputuri, o altă misiune importantă a Norofert este popularizarea agriculturii ecologice printre fermierii români, activitate pe care CEO-ul companiei, Mircea Fulga, și-a asumat-o.

Acesta a arătat că a contat pentru includerea sa în echipa Norofert experiența pe care o avea, mai precis cea de Şef Serviciu Active Fizice şi Plăţi Directe în cadrul Ministerului Agriculturii - Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, funcție din care Mircea Fulga a coordonat implementarea fondurilor europene în nu mai puțin de patru județe - București, Ilfov, Ialomița și Călărași.

"Provocările veneau mai ales din programele vechi SAPARD, pentru că era o reticență a fermierilor români față de acestea, clasica frică de a nu trebui să dea banii înapoi și față de faptul că poate fi ceva la mijloc" a explicat Mircea Fulga, referitor la dificultățile pe care le-a întâmpinat în perioada respectivă.

Recent, însă, a arătat acesta, toată lumea și-a dorit proiecte europene, în ultimele sesiuni diferența între un proiect eligibil cu finanțare și unul fără finanțare fiind făcută tocmai de componenta ecologică.

Cât despre momentul în care s-a alăturat Norofert, în 2020, acesta spune că atunci a început programul de introducere a fermierilor în agricultura ecologică, un program care a funcționat și funcționează bine și astăzi.

"La Norofert am început prin a dezvolta o gamă nouă, gama de horticultură-pomicultură, dar și acest proiect-pilot de a nu merge către o piață deja existentă în agricultura ecologică, ci de a crea o nouă piață", a explicat Mircea Fulga.

În sensul acesta, arată CEO-ul Norofert, compania a creat o divizie nouă și un program aferent numit Green Start, prin care reprezentanții Norofert merg în ferme pentru a-i ajuta pe fermieri să conștientizeze beneficiile agriculturii ecologice.

Cât despre amploarea programului, acesta a declarat că aproximativ 50.000 de hectare de cultură mare și pomicultură au fost trecute, până acum, prin intermediul acestuia, în agricultura ecologică.

Acest lucru nu ar fi fost posibil, însă, arată Mircea Fulga, fără ajutorul noilor direcții pe care le trasează Uniunea Europeană, dând exemplu în acest sens o finanțare AFIR (Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, n.r.) din anul 2021, când au intrat la finanțare doar proiectele care și-au propus investiții în agricultură ecologică.

În toamna anului trecut a fost o migrare masivă a fermierilor pe zona asta, deoarece toată lumea care vrea să se dezvolte pe fonduri europene trebuie să aibă o componentă de agricultură ecologică, acolo se dă un punctaj suplimentar și se face diferența între a fi eligibil cu finanțare și fără finanțare.

Mircea Fulga, CEO Norofert

Cât despre disputa privind rentabilitatea agriculturii ecologice, CEO-ul Norofert arată că aceasta nu este mai scumpă decât agricultura convențională, dimpotrivă, din anul 2021 devenind mult mai ieftină.

Printre motive, a argumentat acesta, este faptul că la acest moment compania nu folosește gazul ca produs de sinteză, prin urmare costurile, în afară de cele logistice, care au crescut peste tot, nu au crescut și în agricultura ecologică.

"Costul pe hectar a mers undeva la 2500 de lei, vorbim despre trei tratamente cu tot ceea ce înseamnă parcursul ciclului vegetativ complet, în vreme ce în agricultura convențională, după mărirea prețurilor, s-a dublat investiția într-un hectar", a explicat Mircea Fulga.

Cât despre subiectul sensibil al lipsei investițiilor în irigații, acesta a dezvăluit faptul că Norofert a achiziționat în 2021 o fermă în Zimnicea, Teleorman, dimensionată la 1000 de hectare, pe care a trecut-o în sistem ecologic și în cadrul căreia face în prezent un sistem de irigații în regie proprie, conștientizând că schimbările climatice nu vor veni în sprijinul fermierilor în următorii ani.

Sursa foto: Norofert

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri