Norofert Group, companie care controleaza 30% din piata locala de ingrasaminte organice (inputuri ecologice), a anuntat ca se va listata pe piata AeRO, administrata de Bursa de Valori Bucuresti, in al doilea trimestru din acest an.

Reprezentantii Norofert sustin ca societatea este cel mai mare producator de inputuri ecologice din Romania. Grupul este format din trei firme care in total au 21 de angajati: Norofert Eco, Norofert Organics si Norofert Fitofarma.

Oferta pentru plasamentul privat, care va preceda listarea, va include noi actiuni comune emise de companie. SSIF Goldring si Tradeville sunt brokerii care sprijina Norofert in atragerea de capital si listarea pe AeRO. Cornerstone Communications asista compania in relatiile cu investitorii, iar firma de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) se ocupa de audit juridic si fiscal si de pregatirea structurii grupului in vederea listarii.

Norofert a dezvoltat o tehnologie proprie, numita Bio Chain, care utilizeaza numai materii prime de origine vegetala si animala, componente bacteriene si microorganisme ca ingrediente in produsele sale. In afara de ingrasamintele bio, compania produce si fitosanitare organice, cum ar fi insecticide si fungicide, fertilizatoare foliare si tratament de samanta. In august 2018, Norofert a lansat o premiera pe piata europeana cand a introdus toate produsele sale sub forma de tablete efervescente.

Prin inlocuirea produselor clasice lichide sau pulbere utilizate de obicei in agricultura cu tableta efervescenta, Norofert a inlaturat complet riscul de fermentare la temperaturi ridicate, a extins durata de depozitare a produsului la 5 ani, precum si a redus semnificativ spatiul de stocare si transport. La sfarsitul anului 2018, compania a demarat operatiunile de extindere in afara Romaniei, semnand primele contracte cu distribuitori din Republica Moldova si Grecia intentionand sa se extinda in continuare in Bulgaria si Croatia in cursul acestui an.

In 2018, Norofert Group a inregistrat venituri estimate de 10 milioane de lei, in crestere cu 92% fata de 2017, si un profit net de 4,5 milioane de lei. Cresterile semnificative ale veniturilor, precum si a profitului net, au fost determinate de dezvoltarea de noi produse bazate pe tehnologia Bio Chain, precum si de introducerea tabletei efervescente. Grupul este condus de Vlad Popescu, CEO, fondator si actionar majoritar.

"La nivel global, intre 2016 si 2021, piata produselor alimentare ecologice se asteapta sa ajunga la o rata anuala compusa de crestere de peste 14% ca urmare a imbunatatirii venitului si a gradului de constientizare a consumatorilor cu privire la beneficiile pentru sanatate ale consumului de alimente cultivate ecologic. Prin listarea Norofert pe Bursa de Valori Bucuresti, oferim investitorilor romani expunere la un sector complet nou, cel al agriculturii si al agro-tehnologiei, care, suntem convinsi ca va genera venituri atractive in anii urmatori" ", a declarat Vlad Popescu, CEO Norofert Group.

Compania se pregateste pentru listare inca din a doua jumatate a anului 2018. "La sfarsitul anului 2018, avand in vedere perspectiva de a lista Norofert pe piata AeRO a Bursei de Valori Bucuresti, am decis sa ne schimbam modelul de afaceri si sa renuntam la vanzarea produselor noastre direct catre fermieri prin mutarea tuturor vanzarilor noastre catre distribuitorii parteneri. Aceasta schimbare va avea un impact pozitiv asupra cash-flow-ului nostru si va oferi actionarilor nostri o structura mai solida a veniturilor. Pe langa aceasta, pentru a doua jumatate a acestui an, ne pregatim sa lansam noi produse brevetate, si care speram, ne vor ajuta sa ne consolidam pozitia pe pietele locale si regionale", a spus Mugur-Gabriel Ionel, director executiv si business development manager, Norofert Group.

Compania isi propune sa atraga 1 milion de euro in timpul plasamentului privat, care va avea loc in primavara anului 2019. Imediat dupa plasament, compania va initia procedurile de listare a actiunilor Norofert pe piata AeRO, devenind astfel prima companie agro-tech listata la Bursa de Valori Bucuresti. Free-float-ul estimat dupa listare Norofert va fi de aproximativ 30-40%, procent supus evaluarii finale. Capitalul atras in timpul plasamentului privat va fi directionat pentru construirea unei fabrici noi in judetul Constanta, pentru cresterea echipei de vanzari, precum si pentru utilarea si deschiderea unui laborator propriu, care va permite Norofert sa isi dezvolte propriile tulpini de bacterii si microorganisme pentru a renunta astfel la importarea lor din afara Europei.

"Piata AeRO a fost creata exact pentru companii precum Norofert. Avem convingerea ca, odata cu listarea Norofert, investitorii de pe piata de capital vor castiga noi oportunitati de investitii. Sunt personal multumit de faptul ca participantii din piata sunt in curs de a prelua responsabilitatea in aducerea de emitenti de calitate, contribuind astfel la dezvoltarea pietei", a declarat Ludwik Sobolewski, partener, Cornerstone Communications si CEO al Bursei de Valori Bucuresti in perioada 2013 - 2017.

In 2019, Norofert intentioneaza sa lanseze 3 produse noi, bazate pe tehnologia proprie Bio Chain, precum si sa introduca prima platforma de tranzactionare ecologica care va conecta fermierii ecologici cu distribuitorii. Compania intentioneaza, de asemenea, sa continue dezvoltarea liniei de business care ofera agricultorilor ingrasaminte personalizate, conform nevoilor specifice recoltelor, luand in considerare solul, conditiile atmosferice, precum si particularitatile fiecarei culturi in parte. Pe termen lung, Norofert isi propune sa deschida primul Institut de Cercetare in Agricultura Organica din Europa Centrala si de Est, cu scopul de a cerceta si produce materii prime noi si imbunatatite pentru productia de ingrasaminte, precum si de a dezvolta in continuare produsele proprii si de a le face mai competitive pe pietele interne si externe.

Citeste si:

    Din momentul in care se va lista pe piata AeRO, Norofert va fi prima companie care va reprezenta sectorul agricol si agroindustrial pe Bursa de Valori Bucuresti. In sectorul agricol lucreaza aproximativ 30% din populatia Romaniei, aceasta fiind una dintre cele mai mari rate din Europa.

    Sursa foto: Shutterstock

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Ionut Sisu
    Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



    Setari Cookie-uri