Fermierii români aveau așteptări mari de la recenta rectificare bugetară, sperând ca suma alocată agriculturii să le mai acopere pierderile uriașe suferite în acest an, situația calamitată depășind deja 400.000 de hectare. Realitatea, însă, este că fondurile alocate agriculturii sunt mult mai mici decât sperau aceștia, ba chiar și decât suma totală cerută de Ministerul Agriculturii (MADR).

Astfel, suma totală alocată MADR este de 716 milioane lei, în condițiile în care instituția a cerut mai mult decât dublu: 1,6 miliarde lei.

Mai mult, în această sumă nu sunt prinse investiții esențiale legate de irigații, subiect "fierbinte" în contextul secetei fără precedent care a lovit România.

În schimb, banii prevăzuți la rectificarea bugetară vor acoperi doar ajutorul de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură aferentă anului 2022 (+450 milioane lei), transferuri între unități ale administrației publice (+100 milioane lei), garantarea creditelor contractate de producătorii agricoli (+200 milioane lei) și cheltuielile cu personalul (+5,7 milioane lei).

"Nu doar că sunt prea puțini bani, e chiar o sumă infimă, nesemnificativă", a declarat, pentru wall-street.ro, Președintele Federației agricultorilor "Fermierul", Ginu Costel Toma.

Acesta a adăugat că trebuie ținut cont în primul rând de faptul că țara noastră a fost lovită de una dintre cele mai grave secete din ultimii 50 de ani.

De asemenea, Toma spune ca România are nevoie de bani pentru irigații, aspect care nu este prevăzut la rectificarea bugetară și, nu în ultimul rând, actuala sumă nu acoperă creșterea uriașă a prețurilor la semințe, ierbicid, pesticid, curent, motorină etc.

"De regulă banii aceștia care vin de pe o zi pe alta acoperă niște nevoi similare. Mă gândesc că pentru investiții, banii se cer din timp, nu de pe o zi pe alta. Probabil că acoperă nevoile de funcționare a aparatului propriu, care nu este neînsemnat, cum ar fi plata salariilor", a declarat pentru wall-street.ro și Nicolae Sitaru, Președintele Asociației producătorilor de porumb din România.

Nu în ultimul rând, acesta a arătat că sunt niște probleme care trebuie rezolvate și cărora deocamdată nu li s-a găsit nicio soluție, respectiv zonele cu secetă agresivă, puternică, cărora MADR decocamdată le-a găsit niște soluții "doar ca să nu se spună că nu a făcut ceva".

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri