Rectificarea bugetara nu presupune taieri de fonduri de la ministere, precum Transporturi, Sanatate sau Educatie, iar ministrii au obligatia sa cheltuie banii alocati, a afirmat ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, scrie Agerpres.

"Nu s-au taiat bani nici la transporturi, nici la sanatate, nici la educatie, cum va spuneam, si atunci ce a ramas acolo ca si sume noii colegi sunt obligati sa le duca la bun sfarsit, sa le cheltuie pe ceea ce s-a stabilit", a declarat Eugen Teodorovici.

El a explicat in cazul Ministerului Educatiei de unde provine reducerea de fonduri care apare la rectificarea bugetara.

"Nu se taie nimic la educatie. E 1,02 miliarde de lei, daca nu ma insel, suma si va spun de unde vine aceasta suma pentru ca macar cei care au spus pana acum sa mai citeasca putin inainte sa mai faca astfel de comentarii. Sunt 400 de milioane de lei, daca nu ma insel, la partea de salarii, pentru ca s-a facut o supraestimare la inceput de an si daca o sa discutati cu toti cei din sindicate, ca poate pe dansii ii credeti, o sa vedeti ca sumele sunt suficiente pana la finalul acestui an. Deci, nu pana la a doua rectificare, ci pana la final de an. Mai departe, este un proiect de 450 de milioane de lei, daca nu ma insel, legat de acel program sau masura cu ghiozdanele, rechizitele. Stiti ca la Ministerul Educatiei exista un astfel de program pe care l-am decontat si eu la Fonduri Europene, din acel Program FEAD (Fondul de Ajutor European destinat celor mai defavorizate persoane - n. r.). si acolo ramanem pe acelasi mecanism, grupul tinta exista, adica al celor care au nevoie de un astfel de sprijin din partea statului, pentru ca se plecase pe ideea ca toti copiii din Romania sa beneficieze de o astfel de masura....Nu va fi afectat nimic. Aceasta este concluzia", a spus Eugen Teodorovici.

De asemenea, Ministerul Finantelor Publice a precizat ca nu va fi afectat Programul Start-up Nation, iar acesta "merge mai departe asa cum a fost el planificat, fara niciun fel de problema".

Ministerul Finantelor Publice propune o rectificare bugetara pozitiva, care asigura respectarea limitei de 2,76% a deficitului bugetar, cele mai mari diminuari fiind operate, conform proiectului, la Ministerul Educatiei Nationale, Ministerul Fondurilor Europene si Ministerul Cercetarii.

Reprezentantii MFP precizeaza ca sunt asigurate sumele necesare pentru proiectele de investitii aflate in derulare, in timp ce sunt reduse sumele alocate institutiilor cu un grad scazut de utilizare a banilor alocati.

Astfel, Ministerul Educatiei Nationale pierde 1,03 miliarde lei, Ministerul Fondurilor Europene 681,9 milioane lei, iar cel al Cercetarii 369,1 milioane lei. De asemenea, bugetul Ministerului Transporturilor va fi diminuat cu 128,8 milioane lei, cel al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat cu 243 milioane de lei, al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale cu 310,4 milioane de lei si al Secretariatului General al Guvernului cu 143,6 milioane lei.

"La institutiile la care au fost diminuate creditele bugetare nu au fost diminuate corespunzator si creditele de angajament, astfel incat sa nu fie afectat procesul de contractare a proiectelor finantate din fonduri europene, precum si a lucrarilor de investitii, diminuarea referindu-se doar la creditele bugetare (cash)", precizeaza reprezentantii MFP, intr-un comunicat.

Pe de alta parte, bugetele locale cresc cu 4,4 miliarde lei, astfel: 2,9 miliarde de lei pentru echilibrare, din aceasta suma fiind prevazute in suma globala 1,5 miliarde lei, urmand ca diferenta sa se aloce ulterior prin hotarare de Guvern, si 1,5 miliarde de lei pentru PNDL. Plafonul de imprumuturi/trageri pentru unitatile administrativ teritoriale s-a majorat cu 400 milioane de lei.

Plafoanele de contractare acordate din disponibilitatile contului general al Trezoreriei Statului pentru finantarea proiectelor de investitii in cadrul Fondului de Dezvoltare si Investitii au fost stabilite in suma de 10 miliarde de lei.

Comunicatul MFP semnaleaza ca Produsul Intern Brut s-a majorat la 1.031 miliarde lei, fata de 1.022,5 miliarde lei cat s-a estimat la fundamentarea bugetului pe acest an si ca proiectul rectificarii bugetare asigura sumele necesare pentru plata pensiilor si a salariilor.

Totodata, se asigura suma de 135 milioane de lei pentru finalizarea procesului de restituire a taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, a taxei pe poluare pentru autovehicule, a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si a timbrului de mediu pentru autovehicule, reprezentand accesoriile ramase la suma restituita (dobanzi).

Se vor aloca si 500 milioane lei pentru inlaturarea efectelor calamitatilor naturale produse in acest an. ​

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri