Furtul neobișnuit petrecut recent într-o fermă din Ialomița, când hoții au "recoltat" 30 de hectare de floarea-soarelui și au plecat cu 70 de tone de recoltă fără să fie văzuți de nimeni, nu a trecut neobservat, atrăgând atenția atât specialiștilor cât și opiniei publice.

"Furtul se face cu combina, nu cu sacul"

"Rămân surprins, pentru că în atare condiții, să recolteze cu combina nu este simplu. Nu iei o pălărie de floarea-soarelui, o bagi subraț și pleci", a explicat Petre Daea pentru wall-street.ro.

De asemenea, ministrul Agriculturii a arătat că este vorba despre o recoltare cu un utilaj care nu intră oricum pe cultura respectivă și poate fi văzut, motiv pentru care îi este greu să interpreteze această "secvență a zilelor noastre".

Mă mir cum se poate întâmpla așa ceva, în condițiile în care acest furt se face cu combina și nu cu un sac.

Petre Daea, ministrul Agriculturii

Totodată, ministrul a arătat că în această situație i se pare foarte ușor de găsit făptuitorul, pentru că acesta lasă urme, existând un traseu pe care merge, iar evenimentele neîntâmplându-se oricum.

"Mi-e greu să interpretez situația dată în condițiile în care elementele acestea sunt ușor de identificat. Mai ales dacă furtul se face noaptea, combina are lumini, intră pe drumuri foarte clar, se aude, nu poți s-o ascunzi", a concluzionat Petre Daea.

Calamitarea agriculturii, la un nivel record

"N-aș crede că e o tendință, asta este o problemă locală. Nu poți să vii de la sute de kilometri să recoltezi, trebuie să fie cineva din zonă", a declarat pentru wall-street.ro și Mihai Dehelean, director executiv al cooperativei agricole Agro Mureșana, în legătură cu subiectul furtului celor 70 de tone de floarea soarelui.

Acesta a explicat de asemenea că nu crede că în județul Arad, unde activează Agro Mureșana, se poate întâmpla așa ceva, sugerând că este mai degrabă un eveniment izolat.

Evenimentul furtului unei cantități masive de floarea soarelui în județul Ialomița apare însă pe fondul unei situații dezastruoase a agriculturii românești.

Astfel, la data de 29 august, suprafața totală afectată de secetă era de 430.996 hectare, nu mai puțin de 34 de județe intrând sub incidența acestei stări de calamitate.

Cu privire la suprafața totală afectată de secetă, Mihai Dehelean a adăugat că suprafața calamitată este mult mai mare, trecând, probabil, de un milion de hectare.

Sursa foto: Agerpres foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri