Recenta dezbatere asupra importului de cereale ucrainene ieftine, care a destabilizat fermierii români, este una cât se poate de corectă pe fond. Într-adevăr, fermierii români suferă de pe urma faptului că, odată intrate în țară, cerealele ucrainene se vând la prețuri de dumping, făcându-i să rămână cu stocurile nevândute și în lipsă de cash. Pe de altă parte, nimeni nu știe exact cum și în ce condiții reușesc fermierii ucraineni să planteze recoltele.

Un fermier ucrainean în vârstă de 69 de ani, Oleksandr Havriluk, spune, de exemplu, că în momentul când s-a întors la ferma sa după ce a fost ocupată de fermierii ruși, pur și simplu nu i-a venit să creadă ce a găsit acolo, conform CNN.

Clădirile fermei erau complet distruse, utilaje în valoare de milioane de dolari de asemenea, iar recolta de grâu de anul anterior incinerată.

Dar, mai grav chiar și decât toate acestea, spune Havriluk, sunt minele pe care rușii le-au lăsat în urmă și pe care el le culege pentru a putea munci.

Până în acest moment, de altfel, el a înlăturat nu mai puțin de 20 de mine de pe terenul său, aflat în apropiere de Izium, folosind în acest sens doar un detector de metale pe care l-a cumpărat el însuși.

"La început mi-a fost frică", spune acesta. "Dar trebuie să însămânțez".

Exemplul lui Havriluk arată, prin urmare, că atât fermierii din țările limitrofe conflictului din Ucraina, cum ar fi România și Polonia, dar și fermierii ucraineni, sunt prinși într-un conflict pentru care nu au realmente soluții.

Încleștarea în care sunt prinși la mijloc ajunge să-i afeceteze chiar și cu cele mai bune intenții ale apărătorilor, legiuitorilor sau oficialilor europeni, după caz.

Militarii ucraineni estimează de altfel că aproximativ o treime din suprafața totală a țării este în prezent ticsită de material exploziv lăsat în urmă de conflict, ceea ce pune în pericol recoltele de anul acesta.

Tot aceștia mai spun, conform aceleiași surse, că până acum au dezamorsat aproximativ 45.000 de mine, în condițiile în care trustul HALO, una dintre cele mai mari organizații de acest tip din lume, are 700 de specialiști în teren, în Ucraina, care ajută la dezamorsare.

Această situație vine în contextul în care acordul negociat de Turcia pentru ca exportul de cereale ucrainene să fie permis pe rutele din Marea Neagră, a fost prelungit luna aceasta.

Continuarea acordului după această perioadă de două luni este pus sub semnul întrebării însă, Moscova condiționând acest lucru de „ridicarea embargourilor pentru importurile sale de produse agricole”.

„Nu ne opunem prelungirii inițiativei, dar numai pentru 60 de zile”, a declarat vice-ministrul rus de Externe Serghei Verșinin la momentul respectiv, argumentând că, deși acordul a permis exporturi stabile de grâu ucrainean din august 2022, rămân în vigoare prea multe restricții pentru Rusia.

Sursa foto: Shutterstock / podyom

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri