Pe cât de gustoase sunt produsele românești, comercializate de producătorii locali, pe atât de mare este problema pe care o avem de multe ori când ajungem la piață. Ne scotocim după mărunt, vânzătorul nu are să ne dea restul, ni se mai dau sau iau câteva ridichi, de exemplu, pe post de monede de 50 de bani sau hârtii de 1 leu. Mult mai simplu ar fi să putem plăti cu cardul, lucru care era posibil până recent numai în câteva orașe. În 2023, însă, Asociația Administrației de Piețe din România (AAPR) are în plan să extindă proiectul "Plata cu cardul la piață" semnificativ, în mult mai multe orașe.

Astfel, Teodor Ioan Birț, președintele Asociației Administratorilor de Piețe din România, a declarat pentru wall-street.ro că proiectul "Plata cu cardul la piață" funcționează de câțiva ani buni în Sibiu, Galați, Iași și București, sectorul 1, urmând ca din acest an, practic din vară, fiecare localitate membră a AAPR să beneficieze de acest proiect.

Președintele AAPR a explicat că sunt 35 de orașe membere în AAPR, asociația având o acoperire destul de bună și uniformă la nivel național și fiind singura entitate de profil din România.

Totodată, mai arată acesta, preocuparea asociației este de a crește numărul membrilor, tocmai pentru a avea acoperire în toate județele și marile orașe din România.

Principala problemă a domeniului nostru este că există încă această tendință a oamenilor de a merge la supermarket. Cred că oamenii suferă din lipsă de informare, pentru că nu există informații care să-i ajute în a alege produsul românesc, nu au acea preocupare pe care eu o consider obligatorie de a face diferența între un produs de calitate și un produs adus din import.

Teodor Ioan Birț, președintele Asociației Administratorilor de Piețe din România

De asemenea, acesta a arătat că este conștient de faptul că atât asociația cât și consumatorii suferă din cauza faptului că multe dintre piețele agroalimentare necesită lucrări de modernizare, lucru pe care însă AAPR îl are în atenție, astfel că multe piețe din țară deja au început să fie modernizate.

Teodor Ioan Birț mai spune totodată că echipa sa este conștientă că pentru a putea aduce mai mulți producători și comercianți în piețe și, implicit, cumpărători, este nevoie de condiții moderne și decente de comercializare.

În acest sens, președintele AAPR a arătat că o altă preocupare a asociației este de a determina generațiile tinere să vină la piață, pentru că tradiția din acest punct de vedere este în pericol de a dispărea din cauza faptului că generațiile care vin din urmă, datorită ritmului accentuat al vieții pe care o trăiesc, nu mai au timp pentru a se întoarce la o astfel de tradiție.

Acesta remarcă că are, totuși, o bucurie din această perspectivă, mai precis datorită faptului că multe mame tinere conștientizează că o astfel de aprovizionare este benefică pentru copiii pe care îi hrănesc, motiv pentru care vin în piață.

Un lucru pe care îl dezvălui acum în exclusivitate, este că o să avem în acest sens un proiect în care, împreună cu nutriționiști și medici pediatri, o să luăm un grup de copii din mai multe localități din țară și o să ne ocupăm de alimentația lor o perioadă de timp mai îndelungată, să încercăm să urmărim evoluția lor în condițiile în care vor primi o alimentație sănătoasă cu produse de calitate românești.

Teodor Ioan Birț, președintele Asociației Administratorilor de Piețe din România

Cât privește apariția unor lanțuri de retail 100% românești, cum ar fi August și Simpu Market, președintele AAPR spune că i se pare o idee foarte bună, ba, mai mult decât atât, crede că ar fi necesară o colaborare între asociație și aceste lanțuri de magazine, în sensul în care AAPR are multe spații comerciale cu vad bun în piețe, unde aceștia ar putea să vină să își desfășoare activitatea.

Nu în ultimul rând, Teodor Ioan Birț arată că important este ca produsul românesc să ajungă pe tarabe, fiind conștient că acest produs nu poate să ajungă în piață doar prin intermediul producătorului, fiind nevoie totodată și de intermedierea comerciantului, sau chiar a unor lanțuri de magazine precum cele menționate, care comercializează produse românești.

Sursa foto: Shutterstock / Syda Productions

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri