Prețurile legumelor au crescut atât de mult în România încât, recent, într-o piață din Alba Iulia au existat comercianți care vindeau kilogramul de roșii cu 65 de lei. Pe de altă parte, acuză unii fermieri, chiar și un asemenea cost, deși este mare raportat la veniturile populației, pentru fermieri nu este un preț ieșit din comun având în vedere investiția.

Astfel, a explicat Mihaela Ascurtulesei, care deține mai multe solarii la Petricani, județul Botoșani, un astfel de preț este mare dacă este judecat în funcție de puterea de cumpărare, dar dacă vine vorba despre costurile fermierilor, lucrurile nu stau la fel.

Spre exemplu, eu de 10.000 de euro am consumat lemne, deci costurile sunt foarte mari pentru roșii în România la timpul ăsta. Sunt conștientă însă că clienții nu-și permit roșii cu 60 de lei, dar nici noi nu permitem să le facem ieftin, pentru că, spre exemplu, anul ăsta a fost zăpadă în aprilie.

Mihaela Ascurtulesei, producător agricol

Pe de altă parte, arată aceasta, ea, ca producător, poate să gândească și din punctul de vedere al clienților, pentru că știe ce salarii sunt în România. De partea cealaltă, însă, costurile mari cu încălzirea, în special în cazul producătorilor care dețin solarii, este foarte mare.

Mihaela Ascurtulesei a explicat însă că programul minimis al Ministerului Agriculturii este benefic, ajutorul de 3000 de euro pentru fiecare 1.000 de mp cultivați cu roșii în spații protejate acoperind o parte din cheltuielile cu combustibilul.

Producătoarea arată însă că o altă mare problemă este lipsa forței de muncă, absența acesteia obligând-o să își restrângă activitatea.

Pentru a pune acest lucru în perspectivă, spre exemplu, Mihaela Ascurtulesei spune că față de anul trecut producția s-a redus mai mult de jumătate, iar previziunile nu sunt optimiste.

Forță de muncă nu este. Și pentru că suntem deja extenuați și, clar, ne trebuie forță de muncă, soluția este să facem mai puțin.

Mihaela Ascurtulesei, producător agricol

Pentru a compensa acest lucru însă, ea spune că se va reorienta spre producția "cu gust", mai precis spre a produce produse proaspete, "cu gustul de altădată", lucru fezabil pe măsură ce producția nu mai este atât de mare.

Mai mult, aceasta adaugă faptul că a început să funcționeze în acest fel deja de doi ani, iar activitatea are mai mult randament.

Sursa foto: Facebook / Mihaela Ascurtulesei

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri