Deși ajutorul inițial de 10 milioane de euro acordat de Comisia Europeană fermierilor români ca urmare a importurilor de cereale ieftine din Ucraina a fost suplimentat cu încă 10 milioane de euro din bugetul național, Cosmin Iancu, un fermier prezent la conferința Agricultura viitorului organizată de wall-street.ro, acuză faptul că acești bani sunt absolut insuficienți raportat la pierderile fermierilor români.

Astfel, Cosmin Iancu, director general Picmar - Prod.Com, a explicat faptul că despăgubirie privind criza cerealelor ieftine venite din Ucraina nu există la momentul acesta, fiind doar vorbe.

Acesta mai adaugă însă faptul că, într-adevăr, a fost vehiculată o sumă de 20 milioane de euro, 10 milioane din partea Comisiei Europene, care a fost dublată de încă 10 milioane de euro din partea bugetului național, sumă care va fi împărțită pentru stocurile de grâu raportate până la data de 1 februarie, aceasta neacoperind însă pierderile fermierilor.

Eu, la o fermă de 1200 de hectare, am avut un stoc de 2000 de tone de grâu care a generat o gaură imensă în economia afacerii mele și, bineînțeles, în economia afacerilor din acest sector. Această sumă, raportată la cantitățile raportate în cadrul APIA, totalizează un cuantum de circa 8 euro pe tonă, în condițiile în care pierderile suferite de fermieri au fost de cel puțin 100 de euro la acest produs.

Cosmin Iancu, director general Picmar - Prod.Com

Mai mult decât atât, spune fermierul, Comisia Europeană a anunțat faptul că se va enunța o nouă tranșă în ceea ce privește aceste ajutoare, în acest sens vehiculându-se o sumă de aproximativ 100 de milioane de euro, care însă a fost blocată, lucru pe care Cosmin Iancu crede că autoritățile au uitat să îl comunice.

Acesta adaugă de asemenea faptul că unele țări din Europa de vest, precum Spania, Italia, Franța, țări care au avut de câștigat de pe urma acestui tranzit al cerealelor ieftine, au făcut o scrisoare către Comisie, blocând acordarea acestei sume.

Cosmin Iancu explică de asemenea că fermierii înțeleg faptul că multe zone din Europa vor să pună mâna pe banii din fondul de rezervă de 400 de milioane de euro, probleme fiind în toată Europa, motiv pentru care este normal să apară această concurență care face ca despăgubirile să se oprească și să nu ajungă în România.

Mergând mai departe concluzionează însă fermierul, trebuie să ne uităm și la celelalte stocuri care au existat și există în curtea fermierilor.

Astfel, spune acesta, faptul că la ora aceasta stocurile sunt cu peste 150% mai mari decât în perioada anilor anteriori, ne arată faptul că sectorul, fermierii și viabilitatea afacerilor românești din acest domeniu stau sub semnul incertitudinii.

Sursa foto: Wall-street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri