Contextul în care evoluează agricultura românească este în continuare dificil, restricțiile la importurile de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui din Ucraina fiind valabile doar până la 5 iunie. Având în vedere acest lucru și luând în considerare, totodată, faptul că impactul combinat al inflației ridicate din 2022 și al importurilor de cereale ieftine din Ucraina a dat peste cap socotelile - mai ales cele finaciare - ale fermierilor români, aceștia trebuie să fie cu atât mai atenți cu privire la sursele de capital pe care le accesează.

Din acest punct de vedere, piața privată a finanțărilor în România are încă cel mai mare potențial de creștere și acolo ar trebui să se îndrepte atenția fermelor comerciale, nu spre Politica Agricolă Comună, care finanțează prin Planurile Naționale Strategice afacerile fermierilor prin plăți directe și prin finanțarea investițiilor, a arătat Florian Ciolacu, directorul executiv al Clubului Fermierilor Români, prezent în cadrul conferinței Agricultura viitorului organizată de wall-street.ro.

Astfel, a adăugat acesta, piața privată a capitalului este prima sursă de finanțare care trebuie să crească.

Cât despre valorificarea producțiilor, specialistul a arătat că aceasta ar trebui să fie sursa principală de finanțare a fermierilor, dincolo de gândirea antreprenorială de a folosi parteneriatul cu un finanțator, aici amintind chiar statul român, care a lansat anumite programe ce au căpătat amploare - Agro IMM Invest, IFN-urile din domeniul agriculturii, dar și cele care atrag, înfr-o formă sau alta, fondurile europene.

Sunt bani pe care fermierii ar fi trebuit să-i acceseze în acest an agricol care a fost atât de dificil, prin războiul din Ucraina, prin prețurile care au variat și au scăzut la valorificare, finanțările devenind cu atât mai importante prin faptul că valorificarea a fost mai redusă.

Florian Ciolacu, director executiv Clubul Fermierilor Români

Prin urmare, adaugă directorul executiv al Clubului Fermierilor Români, așteptările pentru finanțare venind dinspre Politica Agricolă Comună nu pot fi considerate ca fiind suficiente pe un buget mai mic.

De asemenea, acesta remarcă faptul că finanțările din piață au crescut la nivelul costurilor, piața privată de finanțare cel mult s-a menținut, fără să crească, iar instrumentul cel mai important prin care agricultura ar fi trebuit să beneficieze de o finanțare pentru dezvoltare strategică, dar și la nivelul fermelor, PNRR, nu a fost valorificat de către România și Guvern așa cum trebuia.

Prin urmare, concluzionează Florian Ciolacu, din această imagine se conturează o perioadă dificilă pentru finanțarea activității fermierilor, astfel că se pot observa atât o presiune mare provenită din mai mulți factori, printre care mediul, economia post-pandemie și războiul, cât și soluții limitate la toate aceste probleme.

Acesta a mai adăugat de asemenea faptul că, în fața unei asemenea situații, întrebarea firească care se pune este cum pot fi controlate costurile, afirmând, totodată, că digitalizarea este unul dintre răspunsuri.

Sursa foto: Wall-street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri