Guvernul aprobă "Creditul fermierului", urmând să fie alocate 165 milioane euro pentru acoperirea ratei ROBOR la creditele bancare, a anunţat premierul Marcel Ciolacu, conform Agerpres.

"Continuăm să adoptăm soluţiile convenite cu fermierii luna trecută. Aprobăm astăzi 'Creditul fermierului', oferind acces mai facil agricultorilor la finanţări vitale. Alocăm aproape 165 de milioane euro şi acoperim partea cea mai importantă a dobânzii la creditele bancare. Practic, suportăm rata dobânzii ROBOR, iar fermierii rămân cu marja ce nu poate depăşi 1,95% pe an. Sprijinul este de maximum 280.000 euro pe cinci ani", a precizat Ciolacu, la începutul şedinţei de Guvern.

El a menţionat că Guvernul va aproba şi pentru 2024 măsura de sprijin pentru fermierii care folosesc sistemul de irigaţii.

"De asemenea, aprobăm o măsură prin care ajutăm fermierii ce folosesc sistemul de irigaţii. Achităm şi în anul 2024 o cotă de 50% din facturile pentru energia electrică folosită în irigarea culturilor agricole", a explicat premierul.

În același timp, Marcel Ciolacu a declarat că retragerea de către Comisia Europeană a proiectului controversat privind pesticidele în agricultură, care i-ar fi dezavantajat pe fermierii români, reprezintă "o victorie, atât a Guvernului, cât şi a celor mai serioşi europarlamentari români".

"Am văzut cu toţii că avem o veste bună şi de la Bruxelles. După eforturile intense ale României şi ale altor state europene, Comisia Europeană retrage proiectul controversat privind pesticidele în agricultură, care i-ar fi dezavantajat serios pe fermierii noştri. Este o victorie atât a Guvernului, cât şi a celor mai serioşi europarlamentari români în a susţine cu argumente solide interesele agriculturii naţionale", a afirmat Ciolacu, la începutul şedinţei de Guvern.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus retragerea unui proiect de lege menit să reducă la jumătate utilizarea pesticidelor în UE, care a fost blocat de eurodeputaţi şi criticat în recentele proteste agricole.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri