CJ Cluj a aprobat contractul cu Bosch. Ce s-a schimbat la ultimele negocieri

Consiliul Judetean Cluj a aprobat, miercuri, cu unanimitate de voturi, contractul cu compania germana Bosch pentru deschiderea unei fabrici de componente auto in Parcul Industrial Tetarom III din comuna Jucu, durata de concesionare a terenului fiind majorata, transmite corespondentul Mediafax.

Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise, a declarat, miercuri, la finalul sedintei extraordinare in care s-a analizat contractul cu Bosch, ca, in urma ultimelor negocieri cu reprezentantii companiei, durata de concesionare a terenului de la Jucu a fost majorata de la 49 la 99 de ani.

"CJ Cluj a aprobat cu unanimitate de voturi contractul cu compania Bosch care va fi semnat vineri, dupa care documentul va fi transmis Ministerului Finantelor pentru acordarea ajutorului de stat. In urma ultimelor negocieri de marti cu cei de la Bosch, durata de concesionare a terenului a fost majorata de la 49 la 99 de ani. Contractul prevede acordarea de despagubiri din partea Bosch catre CJ Cluj pana la doi ani sau obligatia de a aduce alt investitor daca va pleca inainte de termenul stabilit. Investitiile sunt etapizate, iar, prin investitiile pe care le fac, cele doua etape se deruleaza pe parcursul a sapte ani. Nu exista o obligatie concreta, dar modul in care s-a propus aceasta investitie ne duce la sapte ani", a spus Tise.

Seful CJ Cluj a precizat ca viitorii angajati ai fabricii Bosch vor fi recrutati prin intermediul unor firme specializate.

"Se vor face angajari inca in acest an, in prima etapa, iar a doua etapa va incepe anul viitor si se va incheia in 2015. In total vor fi 2.000 de angajati. Acestia vor trebui sa prevada clauze in contractul colectiv de munca prin care sa isi apere interesul in cazul in care vor fi concediati inainte de termen sau inainte de expirarea acestui contractul", a spus Tise.

Seful Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise, sustinea, marti, intr-o conferinta de presa, ca in contractul care va fi semnat cu compania Bosch vor fi prevazute clauze privind plata unor despagubiri din partea investitorului in cazul in care fabrica din Parcul Industrial Tetarom III din Jucu se va inchide inainte de termenul prevazut.

Potrivit acestuia, prin contract Bosch va achita catre SC Tetarom SA, administratorul Parcului Industrial din Jucu, o taxa de concesiune de 0,1 euro pe metru patrat, adica 21.500 de euro pe an, aferenta suprafetei de 21,5 hectare de care dispune compania la Jucu.

"Compania are si posibilitatea de a cumpara terenul de la Jucu, dar daca Bosch vrea sa il revanda, atunci diferenta revine CJ Cluj intrucat afacerea perfectata nu are ca scop obtinerea de profituri din plus-valoarea adusa unui teren, ci terenul este pus la dispozitie la un pret avantajos pentru a stimula o investitie si a crea locuri de munca", spunea Tise.

Potrivit acestuia, si compania finlandeza Nokia avea posibilitatea de a cumpara terenul de sub fabrica din Jucu la un pret de 6 euro pe metru patrat, dar aceasta a refuzat.

Contractul dintre CJ Cluj si Bosch prevedea o durata de concesiune a terenului din Parcul Industrial Tetarom III de la Jucu de 49 de ani.
Producatorul german de componente auto Bosch va concesiona, in judetul Cluj, un spatiu de productie de 215.000 metri patrati pentru o investitie in valoare totala de 77 milioane euro, potrivit datelor prezentate, in 2 februarie, de conducerea companiei.

Grupul german estimeaza ca investitia va asigura, intr-o prima faza, peste 300 noi locuri de munca, transmitea Guvernul printr-un comunicat.

Bosch ar urma sa isi instaleze facilitatile de productie pe 21 de hectare din parcul industrial Tetarom III, parcul unde a functionat si fabrica de telefoane mobile Nokia.

Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise, declara, odata cu anuntul privind preluarea facilitatii de productie Nokia din Jucu de catre producatorul italian de electrocasnice DeLonghi, ca institutia pe care o conduce se afla in negocieri avansate cu un nou investitor, fara sa precizeze numele acestuia. Tise spunea ca este vorba de un producator de componente auto care va investi 60 milioane de euro in fabrica din parcul Tetarom III si va crea intre 1.500 si 2.000 de locuri de munca.

Pe de alta parte, CJ Cluj preciza inca din luna septembrie a anului trecut, cand Nokia isi anunta plecarea din Romania, ca negociaza cu compania germana Bosch pentru o investitie intr-o fabrica de componente auto in parcul industrial Tetarom III. La acel moment, reprezentantii CJ Cluj mai spuneau ca negocierile cu germanii de la Bosch durau de peste zece luni.

Grupul Bosch este prezent in Romania din anul 1994 si detine cinci companii, respectiv Robert Bosch (distributie de echipamente si piese auto, echipamente termotehnice si scule electrice), BSH Electrocasnice (import si distributie de electrocasnice marca Bosch si Siemens), Bosch-Rexroth (componente pentru industria de masini-unelte), fabrica Bosch-Rexroth Romania de la Blaj, care produce scule electrice si centrul de servicii de externalizare Bosch Communication Center din Timisoara. Compania Robert Bosch SRL a realizat in 2010 o cifra de afaceri de 249,5 milioane de lei (circa 59 milioane euro), conform sitelui Ministerului Finantelor Publice.

Grupul Bosch, cu vanzari de 47,3 miliarde de euro in anul fiscal 2010 si circa 283.500 de angajati, este unul dintre liderii globali ai furnizorilor de tehnologie si servicii, in domeniile auto, tehnologie industriala, bunuri de larg consum si constructii.

Grupul cuprinde pe langa compania Robert Bosch GmbH aproximativ 350 de filiale si companii regionale in peste 60 de tari.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Auto »Setari Cookie-uri