Guvernul italian ajuta grupul Fiat

Guvernul de la Roma s-a angajat sa ajute grupul Fiat sa devina mai competitiv in privinta exporturilor de masini in afara Europei, dupa ce producatorul auto si-a reiterat intentia de a ramane in Italia, calmand temerile referitoare la inchideri de fabrici si concedieri masive, potrivit WSJ.

Dupa o intalnire de aproape patru ore intre premierul italian, Mario Monti, si directorul general al Fiat, Sergio Marchionne, executivul a anuntat ca va forma un grup de lucru in urmatoarele saptamani, potrivit Mediafax.

"Guvernul si Fiat au convenit sa lucreze impreuna pentru a imbunatati competitivitatea companiei. Fiat intentioneaza sa-si reorienteze modelul de afaceri din Italia pentru a facilita exportul de masini, mai ales in afara Europei", se arata intr-un comunicat comun, publicat la sfarsitul intrevederii.

Divizia europeana neprofitabila a Fiat este puternic dependenta de Italia, unde vanzarile de masini s-au prabusit, in contextul recesiunii, scrie Wall Street Journal (WSJ). Spre deosebire de Germania, Franta, Spania si Marea Britanie, Italia a importat, de-a lungul timpului, mai multe masini decat a livrat la extern. Aceasta situatie a alimentat temerile ca Fiat, care controleaza producatorul american Chrysler, va parasi piata de origine.

"Directorii Fiat si-au exprimat angajamentul de a pastra prezenta industriala a grupului in Italia", a spus guvernul.

Fiat va lucra la noi modele pentru a se pregati pentru perioada de revenire din criza a Europei, a adaugat executivul.

Intalnirea dintre Monti si Marchionne a fost programata dupa ce tot mai multi lideri politici si sindicali au cerut Fiat sa-si clarifice intentiile in privinta unui plan de investitii de miliarde de euro pentru dublarea capacitatilor de productie din Italia.

Dupa ce a cheltuit putin peste 2 miliarde de euro, din suma de 20 de miliarde de euro planificata pentru fabricile de masini si camioane, Fiat a anuntat ca opreste cheltuielile, din cauza inrautatirii perspectivelor pietei europene.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Auto »Setari Cookie-uri