Mopedele, scuterele si ATV-urile nu vor mai putea fi conduse fara permis, incepand din 19 ianuarie, iar de la aceeasi data soferii care trebuie sa-si preschimbe permisele de conducere sunt obligati sa faca vizita medicala.
Legea 203/2012 pentru modificarea si completarea OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice a fost publicata in 12 noiembrie 2012 in Monitorul Oficial si va intra in vigoare incepand de sambata, din 19 ianuarie 2013, scrie Mediafax.

Ca urmare, incepand de sambata, persoanele care nu detin permise de conducere din nicio categorie nu vor mai putea conduce mopede, scutere, ATV-uri si alte autovehicule dotate cu motoare de capacitate mica a caror viteza nu depaseste 45 de kilometri pe ora, iar capacitatea cilindrica nu este mai mare de 50 de centimetri cubi, decat dupa ce sustin un examen teoretic si unul practic pentru obtinerea permiselor din categoria "AM" "A1" si "B1".

Examenul pentru obtinerea permiselor de categorie "AM", "A1" si "B1" poate fi sustinut, conform legii, incepand cu implinirea varstei de 16 ani. Proba practica in acest caz consta intr-un test de indemanare sustinut in poligon.

In acelasi timp, o alta modificare adusa legii este legata de valabilitatea permiselor de conducere. Astfel, noile permise vor fi valabile zece ani in cazul soferilor amatori, la fel ca si pana acum, si cinci ani in cazul profesionistilor, perioada in cazul acestora fiind redusa la jumatate.

Purtatorul de cuvant al Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatricularea Vehiculelor (DRPCIV), comisarul sef Mihai Enache, a declarat ca taxa pe care o vor plati soferii la preschimbarea permiselor de conducere ramane aceeasi, adica 68 de lei, insa, va fi obligatorie vizita medicala.

In acelasi timp, oficialul DRPCIV a adaugat ca "perioada de valabilitate in cazul soferilor profesionisti, care pana acum era de zece ani, ca si in cazul amatorilor, a fost redusa la numai cinci ani".

Enache a mai spus ca o alta modificare consta in aceea ca, din 19 ianuarie, soferii din orice categorie care isi pierd permisul de conducere ori acestea este furat sau distrus primesc, in schimb, un duplicat care, practic, continua perioada de valabilitate pana la sfarsitul acesteia.

Permisele de conducere vor fi eliberate atat dupa pierderea documentului, cat si la expirare fara ca soferul sa sustina un nou examen.

Permisele de conducere eliberate anterior datei de 19 ianuarie isi pastreaza valabilitatea pana la data expirarii mentionate in acestea.

Sursa foto: TRAILSOURCE.COM via Flickr

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri