Confederatia Nationala Rutiera, impreuna cu patronatele membre si alti transportatori neafiliati, ameninta cu declansarea unui protest prin incetarea totala a activitatii, pentru o perioada nedeterminata, incepand de joi, la ora 00.00, potrivit Mediafax.

In acest sens, transportatorii au solicitat MAE sa anunte transportatorii din tarile vecine ca trebuie sa evite tranzitarea Romaniei.

"Va rugam sa utilizati toate canalele externe, in special cu tarile ale caror transportatori tranziteaza in mod frecvent Romania (Turcia, Bulgaria, Polonia, Republica Moldova, Ungaria, Olanda, Austria, Germania, Cehia, Slovenia etc.), pentru a transmite firmelor de transport urmatoarea informare: «Incepand cu data de 23.05.2013 orele 00.01, transportatorii romani opresc activitatea la nivel national pentru o perioada nedeterminata»", se arata in adresa transmisa MAE.

Initiatorii actiunii de protest spun ca, dupa modelul colegilor din Spania, Grecia si Italia, transportatorii vor stationa in toata tara, in apropierea marilor orase, pe centuri si la marginea drumurilor europene, iar coloanele nu vor putea fi depasite decat de autoturisme, politie, salvare, pompieri etc.

"Recomandam tuturor transportatorilor straini sa evite tranzitarea Romaniei incepand cu data de 22.05.2013. Solicitam ambasadelor Romaniei din tarile vecine sa comunice autoritatilor aceasta informatie pentru a evita blocarea transportatorilor straini in tara noastra in perioada protestului", se mai arata in adresa trimisa MAE.

Presedintele Federatiei Operatorilor Romani de Transport, Augustin Hagiu, a declarat ca traficul comercial ar putea ramane blocat pana la doua saptamani, durata depinzand de modul in care autoritatile vor raspunde solicitarilor lor.

"Prin dialog lucrurile se pot rezolva. Sunt convins ca premierul nu are habar de realitatile din piata", a spus Hagiu.

Transportatorii solicita Guvernului premierului corectarea anomaliilor legislative actuale, eliminarea actelor de coruptie si un dialog constructiv.