Industria constructiilor din Romania a suferit in cursul anului trecut un declin de 0,2%, ultimii patru ani fiind dominati de lucrarile civile precum cele de infrastructura si transporturi.
O analiza a companiei de cercetare si consultanta PMR arata ca in Romania cea mai mare pondere a lucrarilor de constructii de anul trecut a fost directionata de autoritati catre lucrarile de infrastructura (reabilitari de drumuri/sosele/poduri), in timp ce dezvoltarea segmentelor rezidential si non-rezidential nu a fost capabila sa tina pasul cu evolutia lucrarilor civile din cauza unui climat economic nefavorabil si a investitiilor scazute in acest sector.

In acest fel, ponderea lucrarilor de infrastructura in ultimii patru ani s-a mentinut la un prag care a depasit valoarea de 40%, in 2012 ajungand sa reprezinte peste 46% din totalul lucrarilor de constructii, arata datele PMR, care indica o crestere constanta a acestui sector in detrimentrul constructiilor rezidentiale.



Totodata, in ultimii trei ani, constructiile non-rezidentiale au cunoscut o crestere de circa 5 procente, tendinta, ca si in cazul lucrarilor de infrastructura fiind in continua crestere.

Anul trecut, in Romania au fost reabilitati 286 de kilometri de drumuri nationale din care aproximativ 140 de kilometri de sosele noi, cea mai buna evolutie din ultimii 20 de ani.

In ciuda faptului ca CNADNR nu a incheiat anul trecut contracte noi pentru dezvoltarea de autostrazi, intelegerile din 2011 privind semnarea a noua contracte in valoare de 1,3 miliarde de euro care prevedeau construirea a 180 de kilometri de autostrada aveau termen de finalizare in 2013.

In prezent, Campania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale a incheiat constracte pentru 230 de kilometri de autostrada pentru acest an, desi realizabili pana in acest moment sunt numai 142 km.

O evolutie puternica a cunoscut sectorul dezvoltarii de cai ferate, in special pentru lucrarile coridorului IV – Pan-European care a fost inceput in 2011. Totodata, investitiile in energie au sustinut sectorul constructiilor din Romania in ultimii doi ani, prin dezvoltarea de proiecte in energie solara.

La polul opus, segmentul rezidential a inregistrat cea mai slaba evolutie in industria constructiilor la nivelul anului trecut. Potrivit INS, segmentul a cunoscut un regres de peste 15% in 2012, fiind finalizate numai 42.566 de locuinte noi, dupa ce in 2011 constructiile de case si locuinte noi cunoscusera deja o scadere de sapte procente.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri