Piata constructiilor din Ungaria va creste cu 10% in acest an, dupa ce in 2013 a inregistrat o crestere similara, revenindu-si dupa un declin de 9% in 2012, arata datele companiei de cercetare PMR, care analizeaza pietele din regiune.

Desi o tara de peste doua ori mai mica decat Romania, atat din punct de vedere a suprafetei cat si a numarului de locuitori, guvernul ungar va demara in acest an lucrarile pentru 170 de kilometri de autostrada, in timp ce in Romania autoritatile promit 375 de kilometri de sosea care urmeaza sa intre in lucru in 2014.

Reusita Ungariei de pana acum tine in special de o absorbtie foarte buna a fondurilor europene pentru dezvoltarea proiectelor de infrastructura, ceea ce in Romania s-a situat la un nivel foarte scazut.

Guvernul ungar promite in acest an se va lucra la 170 de kilometri de autostrazi, drumuri si poduri, segmentul constructiilor civile (de infrastructura), fiind in continuare principalul motor de crestere al pietei de profil. Ungurii vor incepe in acest an proiecte de infrastructura, cele mai importante fiind o sosea de 23 de kilometri care leaga orasul Mako de granita cu Romania, dar si alti 12 kilometri de sosea care vor lega localitatile Or si Vasarosnameny din NE-ul Ungariei, cat si Autostrada M4 dintre Abony si Fegyvernek.

De cealalta parte, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) promite ca va demara lucrarile la 375 de kilometri de sosea, dublu fata de cat au in lucru vecinii nostri ungari.

Totodata, sectorul non-rezidential din Ungaria va inregistra o revenire intre 2014-2015, chiar daca va avea in fata o serie de provocari printre care criza datoriilor si schimbarile si efectele pe care aceasta le are in economia statului vecin.

Piata constructiilor din Romania vs. cea din Ungaria

Piata constructiilor din Ungaria s-a ridicat la nivelul anului trecut la 3,9 miliarde de euro, la circa jumatate din valoarea celei din Romania, care a inregistrat 9,3 miliarde de euro. Diferenta este insa ca Ungaria a inceput sa isi revina din declinul crizei, raportand pentru prima data o evolutie de 10% a industriei, in conditiile in care piata locala se scalda in incertitudine cu evolutii timide de la un an la altul.

In acest sens, estimarile companiei de cercetare PMR arata ca piata constructiilor din Ungaria va inregistra in acest an o crestere similara cu cea de anul trecut, de 10%, la o valoare de peste 4 miliarde de euro.



Cand va inregistra Romania din nou cresteri de 10% in piata

Piata constructiilor din Romania a suferit un declin de 40% in ultimii cinci ani, de la 15 miliarde de euro, la circa 9 milioane de euro, sectorul fiind vizibil afectat in urma declinului: multe firme specializate au intrat in insolventa sau faliment, apetitul pentru constructii a scazut, iar singura salvare a fost absorbtia fondurilor europene pentru proiectele de infrastructura.

“Statul, chiar daca nu va fi in piata cel mai mare client, este un lider de opinie pentru clientii privati. Atunci cand statul nu investeste este un semnal negativ pentru economie. O crestere de 10% este usor de realizat, noi oricum ne aflam pe o treapta inferioara, dar s-ar putea realiza imediat ce investitiile majore vor fi coerente si stabile in piata. (…) Nu este vorba doar la nivel de planuri si proiecte – ci la finantare. Abia in acest moment se va debloca partea economica pe orizontala. Oamenii se vor califica la consum si astfel vor incepe constructiile pe industriile orizontale. Va fi un proces provocat de interventia statului la nivelul investitiilor mari”, a declarat pentru wall-street.roTiberiu Andrioaiei (foto), secretar general in cadrul Federatiei Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC).

Pe aceasta politica, sustine Andrioaiei, s-a bazat si evolutia din Ungaria.

“Vom avea nevoie de un consum sanatos, bazat pe productie, nu doar pe credit cu buletinul. Fondurile pe care le-am avea pentru infrastructura mare si medie (drumuri judetene) va fi semnalul de deblocare ferm si de substanta, insa momentan nu sunt astfel de vesti. Exista deschidere, iar noi vrem sa vedem tot mai multe proiecte scoase in licitatii”, a completat secretarul general FPSC.

Intrebat de wall-street.ro ce asteptari are de la piata in privinta evolutiei, avand in vedere ca 2014 va fi un an dublu electoral, reprezentantul FPSC sustine ca de trei ani de zile refuza sa mai faca estimari, cel putin pana cand nu va vedea din partea autoritatilor programe de investitii in agenda.

“Am vazut sporadic cresteri pe segmentul rezidential. Daca dai drumul la investitii mari oamenii se califica la consum, astfel se creaza locuri de munca. Abia apoi putem vedea un trend pozitiv. Avem nevoie de ceva fundamentat, daca nu exista elemente de stabilitate. Suntem o tara cu mare potential, dar care inca nu este evaluat corespunzator. Suntem o tara cu mare potential, dar care inca nu este evaluat corespunzator”, a conchis Tiberiu Andrioaiei.

Ce putem invata din modelul unguresc: curajul si pragmatismul

Evolutia de 10% a pietei constructiilor din Ungaria a fost pusa in comparatie cu instabilitatea sectorului romanesc si de catre Laurentiu Plosceanu (foto), presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO).

Plosceanu apreciaza ca Romania ar avea nevoie in primul rand de curaj si apoi de pragmatism pentru a urma modelul de succes aplicat de Vestici.

“Pentru a reveni la cresterile realizate de state precum vecinii nostri vom avea nevoie in primul rand de curaj si mai apoi de pragmatism. Trebuie sa recuperam decalajul in primul rand fata de noi. Daca vom reusi acest lucru se va recupera si distanta fata de Vest. Daca vom reusi sa fim eficienti in ceea ce ne-am asumat atunci lucrurile se vor imbunatati. Bani europeni exista, procedurile sun lansate, practic daca vom fi seriosi fata de tintele pe care ni le-am asumat vizibilitatea si cresterea de altadata nu vor intarzia sa apara”, a spus Laurentiu Plosceanu pentru wall-street.ro.

Potrivit acestuia este mai usor sa cresti cu 10% de la un volum mic, asa cum este cazul Ungariei.

“Problema la noi este legata de deciza guvernamentala si de curajul de asumare a investitiilor. Asteptam mai multa coerenta, dedicare pentru ce inseamna o revenire – mai ales ca fondurile europene ar trebui fructificate. Ne asteptam la lucruri mai pragmatice in industrie. (…) Nici criza din Ucraina nu ne ajuta. Nu stim cati investitori se vor grabi sa faca investiti aici ca urmare a situatiei conflictuale de langa tara noastra”, a mai spus Plosceanu.

Presedintele ARACO a mai subliniat ca piata constructiilor are un potential ridicat de crestere, insa evolutia tine in principal de deciziile guvernamentale care pot sustine industria sau nu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri