Made in Romania incepe sa fie o stampila tot mai relevanta, cel putin atunci cand vine vorba de unele industrii. Spre exemplu, doar cele mai importante fabrici deschise anul trecut au atras investitii de sute de milioane de euro, iar pentru 2014 se anunta noi deschideri importante de unitati de productie. Este Romania pe drumul de a ajunge un hub de productie pentru Europa?

Nu-ti ajung degetele de la maini sa numeri fostele platforme industriale transformate in proiecte imobiliare in Bucuresti, iar in marile orase din tara au avut loc fenomene similare, asa ca de multe ori avem impresia ca in Romania nu se mai produce mai deloc. Situatia nu este insa atat de gri, sigur ultimii ani au adus unele companii in situatia de a inchide unele din fabricile din Romania si nu toate domeniile sunt pe roze, dar pe unele segmente s-a resimtit o crestere a interesului si investitiilor in fabrici, in topul industriilor fiind cea de componente auto.

Cele mai importante fabrici din Romania deschise in 2013

Cea mai mare investitie finalizata anul trecut este fabrica de utilaje petroliere a Lufkin de 140 milioane de dolari, insa si Bosch, Continental sau Honeywell au inaugurat investitii importante.

In zona de componente auto, 2013 a fost un an intens, Honeywell a inaugurat la Ploiesti o fabrica care va atrage pana in 2015 investitii totale de aproape 60 mil. euro. Si Bosch a inaugurat in 2013 fabrica de componenta auto din Blaj, unde a investit 50 mil. euro, iar in 2014 urmeaza inaugurarea oficiala a unitatii de productie de 77 mil. euro de la Jucu, iar VCST a inaugurat la Alba Iulia o fabrica de 30 mil. euro. Continental a decis sa isi concentreze productia europeana a pompelor de alimentare cu combustibil intr-o noua fabrica la Brasov, in care a investit 40 de milioane de euro.

Filiala companiei germane Daimler in Romania, Star Transmission, a inauguratla Sebes (Alba), o noua unitate de productie pentru asamblarea cutiilor de viteze automate pentru autoturismele Mercedes-Benz, investitie de circa 30 mil. euro prin care au fost create aproximativ 250 de noi locuri de munca.

In luna aprilie 2013, grupul german Daimler a anuntat ca va investi peste 300 milioane euro in Romania pentru extinderea productiei de cutii de viteze, destinate Mercedes-Benz, la subsidiara locala Star Transmission din Sebes, judetul Alba.

Producatorul de baterii si acumulatori Rombat a deschis o noua fabrica la Bistrita pentru productia de baterii pentru masini cu sistemul start-stop. Rombat a creat 108 noi locuri de munca. Noua capacitate de productie poate livra anual 700.000 de baterii cu tehnologiile EFB si AGM. Investitia se ridica la 83,4 milioane lei, din care 32,8 mil. lei cu finantare guvernamentala nerambursabila.

Italienii de la Prysmian au investit circa 10-15 mil. euro intr-o fabrica de cabluri de fibra optica la Slatina, parte a unui plan de investitii de peste 50 mil. euro

Si zona de materiale de constructii a atras noi investitii anul trecut- Adeplast a inaugurat noi unitati cu o suma totala de 22 mil. euro, Henkel a deschis la Roznov, Saint Gobain Glass a deschis la Calarasi, iar Silcotub a investit 50 mil. euro intr-o noua linie de productie.

fabrica deLonghi

Producatorul italian de electrocasnice DeLonghi a finalizat in 2013 prima fabrica de la Jucu si a anuntat ca va mai deschide o fabrica si in Parcul Industrial Tetarom . Si Coca Cola sau Artic au inaugurat noi linii de productie in 2013.

Inaugurarile de fabrici in Romania continua si in 2014

Dinamismul va continua cel mai probabil si in 2014 daca luam in calcul investitiile anuntate inca de anul trecut. Astfel, americanii de la Lear Corporation vor deschide o fabrica de componente auto in Iasi anul acesta, inchiriind in 2013 12.000 mp intr-un proiect industrial dezvoltat de omul de afaceri Bogdan Pitigoi. Investitia in fabrica din Iasi va crea 1.500 de locuri de munca.

Grupo Antolin din Spania, care produce la Sibiu corpuri de iluminat pentru autovehicule, isi va extinde in acest an operatiunile din Romania printr-o investitie greenfield, ridicand o noua fabrica de 13.000 metri patrati in apropierea unitatii existente. Constructia fabricii a inceput deja in aceeasi zona industriala unde este amplasata unitatea existenta, in apropierea aeroportului Sibiu.

Siniat Romania, fosta Lafarge Arcom Gips, a anuntat anul trecut ca incepe constructia fabricii de placi de gips-carton la Turceni, in apropierea termocentralei de la care va primi materiile prime, proiectul necesitand o investitie de 50 milioane euro.

Oficialii Tetarom au anuntat de asemenea ca vor sa extinda parcul mentionand ca un producator de mobila este interesat sa deschida o fabrica la Jucu. S-a speculat ca este vorba de o fabrica a IKEA insa compania a negat zvonurile.

Bosch va inaugura in acest an oficial fabrica de la Jucu.

Parcul Tetarom din Jucu

Este mai atractiva Romania pentru investitii in fabrici?

Ioan Dumitrascu, partener al casei de avocatura PeliFilip, raspunde cu un “DA” ferm. O Romanie mai atractiva pentru investitii in fabrici vede si Nora Hategan, business development manager al PointPark Properties (P3)

„Dupa activitatea intensa a P3 in tarile din regiune, credem ca Romania este urmatoarea zona care va creste, deoarece sunt multe oportunitati, printre care pozitia strategica, personalul foarte bine educat, productivitatea, costurile cu forta de munca", spune Hategan.

Astfel, Romania este o destinatie atractiva pentru relocarea fabricilor companiilor europene si poate deveni un hub de productie pentru intreaga Europa.

Fabrica Honneywell

"Romania poate fi o zona cheie de productie pentru Europa, iar companiile europene care si-au deschis locatii de productie in China, de exemplu, considera Romania ca fiind atractiva pentru a reloca aici unitatile de productie existente. Sunt semne de astfel de relocari si tocmai de aceea am decis sa venim in Romania acum 3 ani. Daca ne uitam doar la industria automotive, mobila, acest lucru se vede foarte clar”, a explicat Hategan.

Si companiile care au deschis fabrici aici vad piata locala ca un centru de productie regional sau european.

Insarcinatul cu afaceri al ambasadei SUA la Bucuresti, Duane Butcher, declara vara trecuta, la inaugurarea fabricii Lufkin ca investitia in Romania este cea mai mare din istoria companiei si ca aceasta fabrica va deveni centrul strategic regional al Lufkin si va deservi atat piata europeana, cat si Asia Centrala, Africa de Nord si Orientul Mijlociu.

"Operatiunile Lufkin de aici reprezinta o casatorie fericita intre tehnologia americana de ultima ora si patrimoniul si expertiza Romaniei in domeniul industriei petroliere. Impreuna, acestea ofera promisiunea de a transforma Romania intr-un nod regional in domeniul energetic", a apreciat Butcher.

Continental a decis sa isi concentreze productia europeana a pompelor de alimentare cu combustibil intr-o noua fabrica la Brasov, in care a investit 40 de milioane de euro.

fabrica honeywell
Modificarile legislative care au crescut dinamismul investitiilor in fabricile din Romania

Ioan Dumitrascu spune ca cresterea gradului de atractivitate al Romaniei a avut ca factor si modificarile legislative din 2011.

“Ma refer in principal la intrarea in vigoare a Noului Cod Civil si la reforma legislatiei muncii intamplata tot in 2011. Cu unele exceptii, Noul Cod Civil a generat mai multa claritate si simplitate in relatiile de afaceri, aducand legea civila si comerciala in zilele noastre. Limbajul folosit este normal si este mai usor astazi de explicat unor investitori straini care este reglementarea raporturilor juridice care ii intereseaza”, a declarat Dumitrascu.

Reforma legislatiei muncii din 2011 a pus capat dublarii Codului Muncii de catre contractul colectiv la nivel national.

“De asemenea, a instituit anumite instrumente prin care angajatorii pot reactiona mai bine la fluctuatiile de piata sau isi pot selecta mai bine forta de munca. Intre exemple as aminti: plata muncii suplimentare in avans si o reglementare mai favorabila angajatorilor in ceea ce priveste contractele pe perioada determinate, evaluarea fortei de munca sau perioadele de proba”, a completat Dumitrascu.

Reglementarea muncii temporare este un alt plus, mai ales daca tinem cont de faptul ca in prezent aproape jumatate din angajatii temporari din Romania lucreaza in fabrici.

In prezent, in Romania peste 50.000 de persoane lucreaza in acest regim, in crestere de la 30.000 in 2010, iar segmentul continua sa avanseze.

Un procent de 47% dintre angajatii din segmentul de munca temporara lucreaza in fabrici si 32% in servicii. In rest, procente scazute se regasesc in domenii precum agricultura, administratie publica si constructii, potrivit datelor furnizate wall-street.ro in noiembrie 2013 de catre Asociatiei Romane a Agentilor de Munca Temporara (ARAMT) .

Oportunitatile imobiliare

fabrica adeplast

In plus, din punctul de vedere al achizitiei imobilelor necesare investitiei sau inchirierii lor, piata actioneaza in continuare in favoarea cumparatorilor si chiriasilor."Astfel, din ce observam in practica, un cumparator sau chirias dezirabil se bucura de o pozitie comerciala buna care ii permite sa negocieze tranzactii semnificativ mai avantajoase decat cele care se incheiau inainte de 2009", spune Dumitrascu.

Reglementarea mai clara a regimului juridic al parcurilor industriale este un alt plus pentru investitorii in fabrici.

“Este benefica si reglementarea mai clara prin Legea 186/2013 a regimului juridic pentru constituirea si functionarea parcurilor industriale, in special eliminarea obligativitatii de a nu greva terenul de sarcini. Se deblocheaza astfel posibilitatea de finantare a dezvoltatorilor de parcuri industriale”, a mai spus Dumitrascu.

Chiriile spatiilor industriale s-au mentinut si in acest an la 3,3 - 3,8 euro/mp si nu se preconizeaza nicio schimbare nici anul viitor, potrivit datelor CBRE Romania.

Potrivit Royal Institute of Chartered Surveyors (RICS) Romania, stocul total de spatii industriale si de logistica este de sub 2 milioane de metri patrati, din care jumatate se afla in imprejurimile Bucurestiului. Rata de neocupare se situeaza in jurul a 12-14%, existand insa diferente mari intre zonele tarii.

Suprafata spatiilor industriale si de logistica tranzactionata in acest an a totalizat 150.000-170.000 metri patrati, in crestere spectaculoasa fata de anul trecut, firmele din domeniul productiv fiind cele mai active, a declarat la finalul anului pentru Mediafax Marian Orzu, seful departamentului industrial CBRE.

"Cred ca acelasi lucru se va intampla si anul viitor, in conditiile in care domeniul logistic inca nu a revenit in materie de cerere. Piata de anul acesta a fost mult mai activa decat cea de anul trecut si pentru ca, din cauza instabilitatii politice din anul 2012, multe din proiecte au fost puse pe hold in 2012 si repornite in 2013, cand au fost si finalizate", a aratat reprezentantul companiei de servicii imobiliare.

In categoria proiectelor built to suit (construite la cerere) intra parcul dezvoltat de compania belgiana WDP in Brasov pentru compania Inter Cars sau cel construit de Alinso Group in Ploiesti pentru compania Coficab.

fabrica coca cola

Probleme si oportunitati

Infrastructura subdezvoltata, lipsa de predictibilitate a regimului fiscal, burocratia, coruptia si probleme legate de siguranta energetica apar aproape invariabil in darile de seama despre provocarile unei investitii de tipul facilitate de productie in Romania.

“Se poate contraargumenta ca toate aceste provocari sunt insa oportunitati de potential – candva candva se vor rezolva, si este bine sa profiti acum de preturi mai scazute si avantajele pe care autoritatile ar fi dispuse sa le acorde tocmai pentru a compensa aceste probleme. Din pacate insa, lumea investoriala nu gandeste neaparat asa, ci urmareste recuperarea investitiei si o dezvoltare accelerata pe termen scurt si mediu, situatie in care Romania pierde oportunitati in favoarea altor tari din regiune sau altor regiuni”, spune Dumitrascu.

Problemele legate de dreptul de proprietare poate fi o provocare si in domeniul investitiilor in fabrici.

“Din perspectiva juridica, una dintre problemele principale pentru o unitate de productie ramane dobandirea unui imobil cu un titlu de proprietate cat mai “curat”. Incalcarile aduse dreptului de proprietate in perioada comunismului si incercarile de reparatie ulterioare inca populeaza aproape orice raport de due diligence cu privire la titlul de proprietate al terenurilor si constructiilor. In plus, noua procedura de retrocedari adoptata in 2013 ramane foarte lunga si perpetueaza incertitudinea, in sensul ca poate duce la restituirea in natura catre vechiul proprietar chiar si in stadii avansate”, a mai spus Dumitrascu.

O veste buna pentru proiectele de tip green field este ca scoaterea terenurilor din circuitul agricol prin autorizatia de construire a fost simplificata. In schimb, transferul terenurilor agricole a cazut sub o nebuloasa juridica in contextul incercarii de a ingreuna posibilitatea persoanelor straine de a dobandi terenuri agricole in Romania. Deocamdata Presedintele a returnat catre Parlament legea care reglementeaza aceste aspecte.

In practica am observat o deschidere mai mare de dialog a conducatorilor autoritatilor locale si centrale cu potentiali investitori si, in general, abilitati de prezentare mai bune. Dincolo de intalnirile protocoloare, ramane totusi un nivel de eficienta scazut in rezolvarea problemelor si propunerea de solutii practice pentru investitori.

Ajutoarele de stat

Traian Basescu a declarat la inaugurarea fabricii Lufkin de anul trecut ca Romania va fi "un partener al oricarui investitor care transfera tehnologie in Romania si creeaza locuri de munca", precizand ca din 2010 Guvernul roman a acordat ajutoare de stat de peste 450 de milioane de euro in sprijinul unor investitii de peste 2,5 miliarde de euro.

"Poate multora li se pare ciudat ca in perioada de criza Romania si-a permis astfel de investitii. Ne-am permis pentru ca vedeam viitorul si intotdeauna ajutoarele de stat au fost acordate companiilor care dezvolta incredere", a spus seful statului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri