Tranziția de la energia produsă din combustibili fosili la cea din surse regenerabile nu este, așa cum e prezentată deseori, un cost sau chiar o povară pentru economie, ci, dimpotrivă, are avantaje uriașe, inclusiv pentru consumatorul final, spune Alessio Menegazzo, CEO & Country Manager PPC România. Unul dintre motive este prețul mic – practic, în clipa de față solarul și eolianul pot fi cea mai ieftină metodă de a produce energie - iar un altul este eliminarea unor dependențe care se pot dovedi riscante, așa cum a fost exemplul gazelor naturale rusești.

Consumatorii și tehnologia conduc discuția

”Suntem cu toții conștienți că dacă ai gaz la un preț bun și ai o piață pentru el, poți crea o dependență fără să controlezi nicio companie din acea piață. Un avantaj al regenerabilelor este că îți permit să nu depinzi de deciziile altor țări”, a explicat el.

Consumatorii și tehnologia disponibilă dirijează, de fapt, discuția pe această piață, spune șeful PPC România, doar că foarte mult timp, consumatorul a fost văzut doar ca o persoană care plătește facturile Însă, avertizează el, consumatorii vor trece peste deciziile companiilor, așa că acestea trebuie să urmeze curentul, altfel vor eșua. Iar consumatorii sunt conduși de tehnologie, nu dintr-o perspectivă ideologică, ci dintr-una speculativă: care este cea mai bună tehnologie pe care o pot cumpăra și mă poate deservi în cel mai ieftin mod. Azi, regenerabilele sunt răspunsul, sunt un dat, susține fostul șef al ENEL X, divizia gigantului energiei specializată în soluții pentru tranziția energetică.

Dependența de Rusia și de China

”Azi suntem dependenți de Rusia, și suntem dependenți zilnic”, spune Alessio Menegazzo. De asemenea, există o dependență de China în materie de fotovoltaice, chiar dacă, afirmă el, nu este la nivelul de peste 90% vehiculat în general. Dar, recunoaște șeful PPC România, în materie de fotovoltaice azi avem o problemă de lanț valoric în Europa pentru că ”am fost leneși, nu am vrut să înțelegem că nu noi decidem în materie de tehnologie, ci consumatorii hotărăsc. Consumatorii vor trece peste deciziile noastre, așa că trebuie să urmăm curentul, altfel vom eșua. Iar consumatorii sunt conduși de tehnologie, nu dintr-o perspectivă ideologică, ci dintr-una speculativă: care este cea mai bună tehnologie pe care o pot cumpăra și mă poate deservi în cel mai ieftin mod. Azi, regenerabilele sunt răspunsul, sunt un dat.”

Practic, Europa trebuie să investească mult mai mult în industrie pentru a reduce masiv această dependență de China. Cercul vicios este însă că, pentru a investi în industrie, este nevoie tocmai de energie ieftină, fiindcă acesta a fost unul dintre elementele care au făcut China atractivă: prețul mic al energiei. Or dacă Europa nu va avea energie la un preț avantajos, se va ajunge la același rezultat: mutarea producției în alte zone geografice și crearea de noi dependențe.

Marea mea îngrijorare este dependența de o resursă. Vreau să pot controla resursele, or în acest moment pot controla doar resursa naturală, vântul și soarele. Iar acest lucru ne pune într-o situație extrem de competitivă.

Alessio Menegazzo, CEO & Country Manager PPC România

În ce privește investițiile în rețele, fără de care noile capacități nu vor putea fi integrate, șeful PPC România spune că fondurile guvernamentale sau cele europene nu vor rezolva această problemă, ci vor fi doar o picătură într-un ocean. Va fi nevoie de investiții private, ceea ce implică un cadru de reglementare mai puțin birocratic, dar și predictibilitate, a explicat el, la Aspen - GMF Bucharest Forum 2023 .

Tranziția energetică se construiește începând de la consumator

Dacă ne uităm la piață, companiile din sectorul energiei care au investit în regenerabile au avut o creștere uriașă în ultimii 5 ani, spune Alessio Menegazzo; în schimb, cele care investesc în tehnologii vechi au probleme uriașe, deoarece piața dictează.

Trebuie să punem în centrul preocupărilor consumatorul, spune CEO-ul PPC România. ”Din nefericire, în sectorul nostru, până acum consumatorul a fost un tip care achita factura – sau nu. Marea revoluție adusă de tranziția energetică este că începem de la consumator și de acolo construim. Cum era dacă Ford, când s-a apucat să facă Modelul T, i-ar fi întrebat pe negustorii de cai dacă e OK să facă fabrici care să producă mașini ieftine, accesibile oricui? Negustorii de cai normal că ar fi vrut să-l oprească. Ideea inovației e să ucidă ceva ca să pună altceva în loc, și apoi, în viitor și acest lucru va fi ucis de o altă inovație”, a explicat el

”Dacă alte surse de energie pot ajunge la 10-15 euro/MWh, fantastic. Dacă nu, oamenii nu își permit să plătească mult pentru surse de energie care sunt scumpe și care crează și o dependență”, a conchis Alessio Menegazzo.

Sursa foto: Shutterstock