General Motors (GM) a anuntat ca vinde participatia de 7% pe care o detine la producatorul auto francez PSA Peugeot Citroen, in contextul planurilor Peugeot de a obtine un sprijin mai puternic din partea partenerului chinez Dongfeng Motors, potrivit Bloomberg.

GM a investit 320 de milioane de euro anul trecut la Peugeot ca parte a unei aliante care ar fi trebuit sa genereze economii pentru cei doi constructori prin achizitii si dezvoltarea de produse in comun. Anvergura aliantei a fost redusa, iar Peugeot a informat, joi, ca economiile vor fi cu 40% mai mici decat se anticipa anterior, scrie Mediafax.

"Vanzarea participatiei de catre GM spune clar ca parteneriatul nu a mers asa cum se asteptau. Nimeni de pe Wall Street nu a crezut de la inceput ca a fost o idee atat de grozava", a declarat David Whiston, analist la firma Morningstar.

GM va vinde pachetul de 24,8 milioane de actiuni pe care le detine la Peugeot prin plasament pentru investitori institutionali, a anuntat grupul american printr-un comunicat de presa.

Tranzactia este intermediata de banca Goldman Sachs.

Citeste si:
General Motors incepe restructurarea: 15.000 de angajati in pericol
General Motors incepe marea...

Grupul cere un pret de 10-10,25 euro pe titlu, a declarat o sursa apropiata tranzactiei.

Cotatia GM a scazut pe bursa din SUA cu 1%, la 40,05 dolari, in timp ce in Europa, Peugeot a pierdut 7,6%, la 10,63 dolari. Producatorul auto francez a anuntat joi ca fluctuatiile de curs valutar vor avea un impact negativ cu 1,1 miliarde de euro asupra profitului din 2013, iar economiile generate de alianta cu General Motors vor fi sub nivelul planificat.

Alianta redusa cu GM si pierderile au determinat Peugeot sa incerce o cooperare mai stransa cu partenerul chinez Dongfeng Motors, pentru a-si creste vanzarile pe pietele emergente.

Colaborarea cu GM, concentrata pe reducerea costurilor din Europa, are un protential limitat, intrucat cei doi producatori auto concureaza in mare parte pentru aceeasi clienti. Peugeot a anuntat in octombrie ca analizeaza retragerea partiala din aceasta alianta.

Citeste si:
Nissan vrea sa-si mareasca productia din China cu 40% in 3 ani
Nissan vrea sa-si mareasca...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Auto »Citeste si
Ford va concedia 20% din forta de munca din Europa