Gazprom Neft cumpara 11 benzinarii in Bulgaria si ajunge la 35 de unitati

Gazprom Neft, parte a grupului rus Gazprom, isi extinde reteaua de benzinarii din Bulgaria la 35 de statii, prin achizitia a 11 unitati detinute de OMV Bulgaria, Bultrans Oil si Lite Commerce, relateaza Novinite.

Achizitia va avea loc prin intermediul NIS Petrol, subsidiara a Naftna Industrija Srbije (NIS), divizia din Serbia a Gazprom. Potrivit unor surse citate de cotidianul Capital, patru din cele 11 benzinarii sunt detinute de OMV Bulgaria.

In urma achizitiei, Gazprom Neft va avea in Bulgaria 35 de benzinarii si 12 terenuri pentru constructia unor astfel de unitati. Din cele 12 terenuri, patru se afla pe autostrada Trakia, iar lucrarile de constructie a benzinariilor urmeaza sa inceapa in 2014, potrivit Mediafax.

Gazprom Neft intentioneaza ca pana la sfarsitul acestui an numarul benzinariilor operate in Bulgaria sa ajunga la circa 50. Gazprom Neft a inceput sa desfasoare operatiuni in sud-estul Europei in 2009, dupa achizitia unei participatii majoritare la NIS, si a facut investitii in extinderea capacitatii rafinariei Pancevo.
Compania a inceput dezvoltarea retelei de benzinarii din Bulgaria in toamna anului 2011, optand pentru crestere treptata prin achizitii sau inchirieri de statii si cumparare de terenuri.

In Romania, compania NIS Petrom, controlata indirect de grupul rus Gazprom, intentioneaza ca pana la sfarsitul anului 2015 sa aiba 20-25 de benzinarii in Bucuresti si imprejurimi, dintr-un total de 120 de unitati pe care vrea sa le construiasca in Romania.

Citeste si:
România are a doua cea mai ieftină benzină din UE
România are a doua cea mai...

NIS Petrol este filiala din Romania a companiei sarbe NIS. Compania a deschis prima benzinarie in Romania la sfarsitul anului 2012 si in prezent are 13 unitati, alte 10 statii fiind in diverse stadii de constructie. Din cele 13 unitati functionale, 12 au fost investitii grenfield, iar una a fost cumparata de la un benzinar particular.

Planul companiei este ca pana la sfarsitul anului 2015 sa opereze o retea de 120 de benzinarii in Romania, investitie totala de 150 milioane de euro. NIS Petrol are deocamdata 1% din piata distributiei de carburanti din Romania, procentaj care ar putea trece de 10% atunci cand vor fi deschise toate cele 120 de statii.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Auto »Setari Cookie-uri