Compania japoneza va rascumpara 1,9% din actiuni pentru 360 miliarde yeni (3,5 miliarde de dolari), iar jumatate din titlurile preluate vor fi anulate pana la finele lunii iunie, potrivit unui comunicat al Toyota, preluat de Bloomberg.

Toyota nu a mai rascumparat actiuni din februarie 2009. In urmatorii cinci ani, compania a depasit mai multe perioade tensionate, incepand de la criza economica, urmata de daunele de imagine suferite odata cu o serie de campanii uriase de rechemare a automobilelor in service pentru diverse defectiuni si de cutremurul devastator care a lovit Japonia in 2011, urmat de un val tsunami, catastrofe care au blocat lantul de productie al industriei auto nipone timp de cateva luni, informeaza Mediafax.

Ultimii doi ani au adus insa o revenire puternica pentru Toyota, datorata in buna masura programului economic adoptat la finele anului 2012 de premierul Shinzo Abe si sustinut de banca centrala japoneza. Deprecierea masiva a yenului a ajutat exportatorii japonezi sa castige competitivtate pe piata globala si sa-si majoreze semnificativ profiturile.

Citeste si:

Toyota estimeaza pentru anul fiscal care se va incheia luni, 31 martie, un profit record de 1.900 miliarde yeni. Compania a anuntat anterior ca vrea sa distribuie dividende echivalente cu 30% din profitul net si ca nu va construi noi fabrici pana in anul 2015, concentrandu-se in schimb pe eficientizarea operatiunilor existente.

Toyota a raportat la sfarsitul anului trecut rezerve de 3.570 miliarde yeni (aproape 35 miliarde de dolari), in urcare cu 28% fata de finele lui 2012.