Furnizorul de componente auto german Webasto, lider de piata in domeniul acoperisurilor convertibile, care detine o unitate de productie la Arad, va face noi angajari anul acesta pentru a dubla numarul de salariati fata de anul trecut, la 850 de persoane. Totodata, capacitatea de productie din Romania se va dubla in urma investitiilor de anul acesta ajungand la circa 900.000 de unitati, a declarat pentru wall-street.ro Florin Tudor, directorul general al Webasto Romania Trading, importator si distribuitor al marcii Webasto.

Webasto: Cat de importanta este fabrica Webasto din Romania pentru grup?
Florin Tudor:
La Arad, Webasto produce acoperisuri panoramice si glisante (Sunroofs&Components) numai pentru fabrici. Unitatea de productie din Romania este una dintre cele mai importante, sunt cinci astfel de fabrici ale grupului care produc acoperisuri auto. In 2-3 ani, fabrica din Arad va fi cea mai mare, anul acesta se fac noi investitii in marirea capacitatii de productie.

In 2012, fabrica din Romania a fost in top trei unitati de productie cu cele mai putine defecte, dupa o unitate de productie din Japonia si Italia.

Webasto: Ce modele de masini au acoperisuri panoramice fabricate la Arad?
Florin Tudor:
Productia de acoperisuri panoramice din Romania ajunge in tarile unde sunt fabrici de masini, la uzine VW (Eos, Toaureg), Porsche, BMW (Seria 4), Renault. Cel mai mare plafon panoramic Webasto este fabricat la Arad si se monteaza pe modelul Volkswagen Touareg.

Webasto: Ce cifra de afaceri si cati angajati are fabrica Webasto din Arad? Sunt in plan noi angajari?
Florin Tudor:
Anul trecut, cifra de afaceri a crescut la 370 de milioane de lei de la 310 milioane in 2012, iar numarul de angajati a urcat la 474, de la 334 cu un an in urma. Pentru anul acesta, estimarile sunt o cifra de afaceri de 550 milioane lei si un numar de 850 de angajati. In prezent, in fabrica lucreaza aproape 600 de persoane.

Webasto: Care este capacitatea de productie a fabricii din Romania, mai poate fi extinsa?
Florin Tudor:
Capacitatea de productie la Arad este in curs de dublare, de la 402.000 unitati in 2013, la 900.000 unitati anul viitor, intrucat anul acesta se va inaugura a treia etapa a investitiilor.

Webasto: La ce valoare se ridica investiile in fabrica Webasto din Arad?
Florin Tudor:
Unitatea de productie Webasto din Arad (Webasto Romania) are o suprafata de 17.000 de metri patrati si a demarat activitatea in 2009 in localitatea Zimandul Nou. Anul acesta are loc cea de-a treia etapa de investitii. Cumulate investitiile depasesc 55 de milioane de euro (247 milioane lei), inclusiv cele de anul acesta.

Webasto: In ce orase din Romania are activitati Webasto?
Florin Tudor:
In Romania exista doua organizatii, productie la Arad (Webasto Romania) si subsidiara din Bucuresti (Webasto Thermo & Comfort Romania - Webasto Romania Trading), partea comerciala care importa si distribuie toata gama de componente auto Webasto, printr-o retea de 70 de dealeri, in Romania si in Republica Moldova. Majoritatea clientilor sunt service-uri de camioane care monteaza echipamente de aer conditionat, incalzire, trape.

Webasto: Ce cifra de afaceri a avut anul trecut Webasto din importul si distributia de componente?
Florin Tudor:
Webasto Romania Trading are o cifra de afaceri medie anuala de circa 2 milioane de euro, anul trecut fiind insa mai scazuta. Toate miscarile din piata auto se vad si in cererea noastra. Primele semne de revenire ale pietei auto s-au vazut si in vanzarile noastre. In primele cinci luni din 2014 am inregistrat o crestere de 70% si ne asteptam la o crestere de 50-55% pe tot anul. Fabrica de la Arad produce elemente ce se instaleaza pe masini de serie, in timp ce subsidiara abordeaza jumatatea aftermarket.

Webasto: Cand ati inregistrat cea mai mare cifra de afaceri din 2007 pana in prezent?

Florin Tudor: Webasto Romania Trading a inregistrat cea mai mare crestere in 2011 cand a fost un proiect pe segmentul de cai ferate cu Remarul 16 Februarie Cluj, care a avut un proiect pentru CFR Calatori de echipare a garniturilor de tren cu sisteme complete Webasto de climatizare, incalzire-racire.

Webasto: Ati facut profit in 2013 din importul de componente auto?
Florin Tudor:
In fiecare an am avut profit, circa 5-10% din cifra de afaceri.

Webasto: Ce cota de piata aveti pe zona de incalzitoare? Cati jucatori sunt si la ce valoare se ridica piata? Cat costa un astfel de sistem?
Florin Tudor:
Sunt doi jucatori mari, Webasto si inca un concurent din Germania. Valoarea pietei de incalzitoare aftermarket este de 1,2-1,5 milioane euro. Anual avem o cota de 60%-70% din piata. Pretul unui sistem este de 500-700 euro pentru incalzitoarele de aer si de 1.000 – 1.500 euro pentru incalzitoare pe baza de apa.

Webasto a fost infiintata in 1901 ca o afacere de familie germana, are 38 de fabrici pe glob si este prezenta in peste 50 de tari. Compania are doua divizii Roofs&Components (acoperisuri, sisteme de acoperis) si Thermo &Comfort (sisteme de incalzire si aer conditionat). Gama de produse se adreseaza catre zece segmente diferite. Autoturismele au o pondere mica in business, celelalte segmente, vehicule comerciale, autobuze, ambarcatiuni, vehicule recreationale, de aparare, au o contributie majora in cifra de afaceri. Webasto produce atat echipamente originale (OEM) cat si aftermarket (piese de schimb).

Compania germana a inregistrat anul trecut vanzari in crestere cu 2% la 2,5 miliarde de euro si un profit de pana la 100 de milioane de euro. Anul trecut, Webasto a investit in total 155 de milioane de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Auto »Setari Cookie-uri