Aplicatia informatica reglementeaza activitatea de pregatire a persoanelor in vederea obtinerii permisului de conducere si este pusa gratuit la dispozitia scolilor de conducatori auto, potrivit ARR, care precizeaza ca intrarea in functiune a Registrului nu va influenta tariful perceput cursantilor.

In prezent, la nivel national functioneaza 1.450 de scoli unde sunt angajati aproximativ 6.300 de instructori auto. Pe de alta parte, pe piata sunt activi si circa 2.200 de instructori auto autorizati independenti.

Anul trecut au sustinut examenul pentru permis aproximativ 318.000 de cursanti, din care aproximativ 90.000 au fost pregatiti de instructori auto autorizati, iar restul au provenit de la scolile de conducatori auto, potrivit datelor ARR.

"Sunt unii instructori independenti care au aproape 400 de cursanti pe an, in conditiile in care fiecare elev trebuie sa faca 30 de ore de pregatire - 10 ore de teorie si 20 de practica. La un numar de 378 de scoliti, de exemplu, inmultim cu 30 de ore si impartim la 365 zile si ajungem la 31 ore pe zi, ceea ce este imposibil. Din punct de vedere legal sunt permise 210 de ore pe luna", a declarat pentru Mediafax Cristian Anton, director general adjunct in cadrul ARR.

Citeste si:

El a explicat ca prin introducerea acestui sistem scolile si instructorii independenti vor trebui sa respecte numarul de 30 de ore de pregatire pentru fiecare candidat in parte, iar masura va conduce atat la responsabilizarea instructorilor, cat si a viitorilor soferi.

Accesul la Registrul National al Cursantilor poate fi realizat de pe orice echipament conectat la internet (PC, tableta, telefon), prin intermediul unui user si a unei parole, la adresa www.arr.ro, sectiunea "Raportari online".

Registrul va fi conectat la sistemul informatic al Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, in asa fel incat cursantii sa se poata prezenta la sustinerea examenelor pentru obtinerea permisului de conducere doar dupa efectuarea in totalitate a orelor de pregatire teoretica si practica desfasurate in cadrul scolilor.

Aplicatia a fost lansata la solicitarea confederatiilor patronale si sindicale din domeniul transportului rutier, conform ARR.