Scandal pe piata auto din China: doua subsidiare ale Audi si Chrysler, amendate pentru manipularea preturilor

Doua subsidiare din China ale Audi si Chrysler au primit joi amenzi de 31,4 milioane de euro, respectiv 4 milioane de euro, in urma derularii unei anchete a autoritatilor antitrust, care a stabilit ca cele doua companii au facut o intelegere cu distribuitorii locali in fixarea preturilor pentru masini si componente auto.

Autoritatile chineze au aplicat o amenda de 249 milioane de yeni (31,4 milioane de euro) unei companii mixte creata de Audi, divizie a constructorului german Volkswagen, si compania chineza FAW Group, pentru manipularea preturilor, relateaza MarketWatch, care citeaza agentia de presa chineza Xinhua.

Amenda este egala cu 6% din veniturile pe care Audi le-a obtinut anul trecut de la subsidiara sa din China, situata in provincia Hubei, informeaza Mediafax. Potrivit rezultatelor anchetei, subsidiara Audi s-a inteles cu distribuitori auto locali sa creasca preturile automobilelor si ale componentelor auto, restrictionand sau chiar eliminand un mediu competitional normal pe aceste segmente de piata.

"Procedurile Audi de administrare a vanzarilor si a structurilor de distributie vor fi imbunatatite pentru a evita incidente similare pe viitor", se arata intr-un comunicat al companiei germane. Tot joi, subsidiara din Shanghai a Chrysler a fost sanctionata cu o amenda de 31,7 milioane de yeni (aproape 4 milioane de euro) pentru ca s-ar fi inteles cu o serie de distribuitori locali ca acestia sa ceara un anumit pret pentru masinile si componente auto produse de Chrysler.

In replica, reprezentantii Chrysler au declarat ca "respecta si accepta" decizia autoritatilor antitrust. Autoritatile chineze au lansat recent o serie de investigatii asupra practicilor companiilor auto straine pe piata locala, inclusiv asupra modalitatii in care acestea stabilesc preturile pentru componentele auto si pentru serviciile post-vanzare.

Citeste si:
Grupul american Hendrickson a achizitionat patru sibsidiare Frauenthal
Subsidiarele Frauenthan din...

Pe de alta parte, tot mai multe companii straine se plang despre felul in care oficialii chinezi aplica legile anti-monopol, acuzand autoritatile locale de tratament discriminatoriu.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Auto »Setari Cookie-uri