“Plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect restituirea taxei pe poluare pentru autovehicule si a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, dobanzile calculate pana la data platii integrale si cheltuielile de judecata, precum si alte sume stabilite de instantele judecatoresti, devenite executorii pana la data de 31 decembrie 2015, se va realiza pe parcursul a cinci ani calendaristici, prin plata in fiecare an a 20% din valoarea acestora“, se arata in OUG nr. 8/2014.

Recuperarea taxei auto in urma unui proces

Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca o persoana pentru a ii fi restituita taxa auto:

  • hotararea instantei de judecata de restituire a taxei sa fie definitiva si irevocabila,
  • hotararea sa devina executorie pana la 31 decembrie 2015,
  • taxa pe poluare pentru autovehicule si taxa pentru emisiile poluante trebuie sa fi fost achitata pentru inmatricularea in Romania a unui autovehicul second hand adus din UE si care a fost anterior inmatriculat intr-un stat UE;
  • taxa este aferenta atat anului 2012, cat si perioadei de 1 ianuarie – 4 martie 2013,

Persoanele fizice care au castigat in instanta dreptul de a primii banii inapoi trebuie sa depuna o cerere de restituire la organul fiscal al Agentiei Nationala de Administrare Fiscala in sectorul unde au domiciliul.

“Cererea de restituire trebuie sa fie depusa in cadrul termenului legal de prescriptie a dreptului de a cere restituirea, respectiv in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastere dreptul la restituire. Data la care a luat nastere dreptul la restituire este data hotararii judecatoresti executorii”, se mai arata in OUG.

Documente pentru recuperarea taxei auto: cererea de restituire, hotararea judecatoreasca executorie si copie legalizata, actul de identitate al solicitantului. Organul fiscal este obligat sa dea un raspuns in 45 de zile.

Recuperarea taxei auto se face doar prin instanta de judecata. Pentru a incepe procesul este nevoie de: cartea de identitate a masinii in copie si original, contractul de vanzare cumparare, decizia de impunere a platii taxei de poluare eliberata de Administratia Financiara si dovada platii taxei de poluare.