10 Iunie 2015

Cat costa vinieta si taxa de drum in 2015 in Europa



Vinieta/vigneta in Europa s-a scumpit in ultimul an in unele tari. Aceasta taxa se plateste in Romania (rovinieta), Bulgaria, Ungaria, Elvetia, Slovenia, Slovacia, Republica Ceha si Austria. Cu toate acestea, o calatorie cu masina in acesta tari este mai ieftina decat in tari unde platesti segmente de autostrada. Afla cat costa vinieta, taxa de drum, poduri sau tuneluri in 2017.

In 2015, pretul pentru vinieta/vigneta nu s-a scumpit, a ramas la fel ca in 2014.

Vinieta Bulgaria si taxa de drum

In Bulgaria, pretul pentru vinieta/vigneta in 2015 a ramas la fel ca anul trecut. Pentru autoturisme vinieta pe 7 zile costa 5 euro, pe 30 de zile costa 13 euro, iar pe 12 luni costa 34 euro.

Alta taxa de drum pentru segmente de autostrada nu exista in Bulgaria pe langa vinieta. Mai sunt taxe la unele poduri sau tuneluri pentru autoturisme: Giurgiu - Ruse 6 euro, Silistra - Kalarash 7 euro, Vidin - Calafat, Oriahovo - Bechet 23 euro, Nikopol - Turnu Magurele 12 euro.

In afara Romaniei, vigneta trebuie lipita pe parbriz, altfel riscam amenzi de cateva sute de euro, cei mai exigenti fiind austriecii.

Tarile in care putem circula pe autostrazi gratuit sunt Andorra, Cipru, Estonia, Finlanda, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Moldova, Monaco, Ucraina.


Rovinieta Romania si taxa de drum

Si in Romania vinieta/rovinieta nu s-a scumpit in ultimul an. Pentru autoturisme rovigneta costa 3 euro pentru 7 zile, 7 euro pentru 30 de zile, 13 euro pentru 90 de zile si 28 euro pentru 1 an. In Romania, Compania nationala de autostrazi si drumuri nationale (CNADNR) a lansat anul trecut o aplicatie prin intermediul careia putem verifica valabilitatea rovinietei.

Taxe de trecere a podurilor peste Dunare pentru autoturisme sunt la: Giurgiu - Ruse 6 euro, Fetesti - Constanta 3 euro, Giurgeni - Vad 9 euro.


Vinieta Austria si taxa de drum

Austria a scumpit pretul vinietei in 2015 pentru autoturisme, pe 10 zile este de 8,7 euro de la 8,5 euro in 2014, iar pe un an este de 84,4 euro de la 82,7 euro.

O taxa de drum se plateste in Austria pentru trecerea Alpilor: A 9 - Spital/Pyhrn – Ardning, A 9 - St. Michael – Übelbach, A 10 - Flachau – Rennweg, A 11 - St. Jakob – national border, A 13 - Innsbruck – Brenner, S 16 - St. Anton – Langen. Preturile le gasiti aici.


Vinieta Ungaria si taxa de drum

Ungaria nu a scumpit in 2015 vinieta. Tarifele sunt pentru autoturisme de 10 euro pentru o saptamana, 16 euro pentru o luna si 141 euro pentru 1 an.


Vinieta Slovacia si taxa de drum

Nici in Slovacia nu s-a scumpit vinieta in 2015. Pentru a conduce autoturisme trebuie sa platim 10 euro pentru zece zile, 14 euro pentru o luna si 50 de euro pentru un an.


Vinieta Republica Ceha si taxa de drum

Vinieta in Republica Ceha costa pentru autoturisme de la 12 euro pentru 10 zile, 17 euro pentru o luna si 55 de euro pe an.


Vinieta Slovenia si taxa de drum

In Slovenia, vinieta este impartita in doua clase. Pentru autoturisme, Clasa 2A, vinieta costa in 2015 la fel ca anul trecut, 15 euro pentru o saptamana, 30 de euro pe luna si 110 de euro pe an. Pentru Clasa 2B, pretul a scazut cu 10 euro pentru o saptamana, 20 de euro pentru o luna.

  • Clasa 2A: rulote si vehicule cu doua osii cu o inaltime a vehiculului pe osia frontala de pana la 1,30 m, a caror greutate maxima admisa nu depaseste 3.500 kg, cu sau fara remorca. Aici intra vehicule de teren, monovolume si camionete din acest segment de piata, precum si toate tipurile de rulote.
  • Clasa 2B: vehicule cu doua osii cu o inaltime a vehiculului pe osia frontala de peste 1,30 m, a caror greutate maxima admisa nu depaseste 3.500 kg, cu sau fara remorca. Aici intra vehicule vehicule comerciale usoare, furgonete sau camionete. Exemple: Citroen Jumpy, Hyundai H1, Mercedes Viano, Mercedes Vito.

Vinieta Elvetia si taxa de drum

In Elvetia, vinieta costa la fel ca anul trecut, circa 33 de euro pentru 12 luni. In continuare nu exista pentru o perioada mai scurta. Taxa de drum exista la trecerea prin tunelurile Großer St. Bernhard - 30,5 CHF si Munt la Schera -15/40 CHF.




Citeste si