Investigatia se refera la acuzatii de frauda, din cauza vanzarii de vehicule dotate cu un software care reduce nivelul emisiilor in timpul testelor, se arata intr-un comunicat al procuraturii din Braunschweig. Grupul Volkswagen a depus la randul sau o plangere penala in acest caz. Procurorii vor stabili cine este responsabil pentru manipularea testelor, scrie Mediafax.

Winterkorn a demisionat in 23 septembrie, el fiind inlocuit vineri cu fostul director general al diviziei Porsche, Matthias Mueller. Volkswagen a anuntat saptamana trecuta ca circa 11 milioane de automobile ale grupului, la nivel mondial, sunt afectate de scandalul emisiilor poluante.

Agentia americana pentru Protectia Mediului (EPA) acuza VW ca a instalat sisteme electronice speciale pe unele autoturisme diesel pentru a evita standardele federale din SUA in materie de emisii, expunand cetateni americani la gaze poluante.

Potrivit autoritatilor americane, 482.000 de autoturisme cu motoare diesel au incalcat standardele federale americane privind emisiile de dioxid de carbon: modelul de Volkswagen Jetta din perioada 2009-2014, modelele Beetle si Golf, precum si modelul Volkswagen Passat din 2014-2015 si modelul Audi A3. Grupul Volkswagen a recunoscut instalarea dispozitivului electronic care induce in eroare sistemele de masurare a noxelor.

Citeste si:

Saptamana trecuta, Guvernul de la Berlin a cerut constructorilor de automobile informatii tehnice suplimentare pentru a se putea verifica daca in Germania sau in Europa exista probleme privind respectarea normelor de poluare, in contextul scandalului in care este implicat grupul auto Volkswagen in Statele Unite. Oficiali din Germania și Franța au cerut la randul lor ca investigațiile referitoare la manipularea de catre Volkswagen a testelor pentru emisiile poluante ale vehiculelor diesel sa fie extinse la nivelul intregii industrii auto.

Volkswagen intentioneaza sa aloce 6,5 miliarde de euro in trimestrul trei pentru acoperirea costurilor remedierii neregulilor legate de emisiile poluante ale motoarelor diesel instalate pe 11 milioane de vehicule la nivel mondial, in conditiile in care scandalul declansat in SUA se extinde.

Sursa foto: telegraph.co.uk (Martin Winterkorn inspecta un esapament - in vremurile bune)