Dezastru la Transporturi: 3 mld. lei, necheltuiti in bugetul 2015, in timp ce autostrazile se prabusesc

Ministerul Transporturilor a fost anul trecut institutia cu cea mai mare neexecutie a bugetului - 3 miliarde de lei nefolositi in 2015, a declarat Dragos Paslaru, consilier al primului ministru, la colocviul "Cresterea economica potentiala".

Bugetul consolidat a incheiat anul 2015 cu un deficit de 1,47% din PIB (10 mld. lei). Pana a se ajunge aici insa statul a cheltuit in ultima luna din an 2,2% din PIB (15 mld. lei) peste veniturile din aceasta decembrie, trecand, astfel, de la un excedent de 0,7% din PIB (5,2 mld. lei) la un deficit de 10 miliarde de lei. Excedentul la 11 luni a fost obtinut, in buna masura, prin neexecutarea cheltuielilor de investitii. La 11 luni, cheltuielile totale de investitii erau de doar 26 miliarde de lei, fata de un program anual de 45 mld. lei. Pe ultima luna s-a mai recuperat ceva, dar important pe ce s-au cheltuit banii, scrie ZF, potrivit Mediafax.

Potrivit lui Dragos Paslaru, Ministerul Transporturilor, care gestioneza fondurile pentru infrastructura, nu a cheltuit anul trecut 3 miliarde de lei din fondurile alocate. Acest lucru inseamna un sfert din bugetul alocat initial.

“Nu exista (in administratie – n.red.) niciun fel de gandire privind secventialitatea proiectelor”, a explicat Paslaru. “Ne-am concentrat foarte mult pe unde sa treaca autostrada sau calea ferata si nu ne-am gandit la secvetinalitate - cine, cand cum, care sunt pasii. Gandim pe zece ani un proiect dar nu-l gandim pe stadii de executie, de constructie, de finantare.” Potrivit consilierului primului ministru, lumea are impresia ca noi nu avem bani din aceasta cauza nu se fac autostrazi

“Problema nu este de finantare. BEI ne da 6 mld. euro pentru infrastructura cu dobanda aproape de zero. (...) Mergem asa din ignoranta si pentru ca nu exista nicio presiune de jos in sus care sa determine mai multa coerenta. Romania este o tara usor de cumparat cu paine si circ", a aratat el.

Citeste si:
Bode speră să fie finalizați 80 de kilometri de autostradă anul acesta
Ministrul Transporturilor...
Citeste si:
Tratament pentru cresterea parului
Tratament pentru cresterea...

Paslaru mai spune ca 30% din bugetul total al statului “sunt bani dati aiurea”. “In Botosani hartia igenica (cumparata de institutii – n.red.) este de 30 de ori mai scumpa decat in Bucutesti, aceasta este risipa banului public.”


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Auto »Setari Cookie-uri