Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a sustinut o conferinta de presa in care a prezentat modul in care vor fi utilizate fondurile ce vor fi alocate Sanatatii in anul 2019. Ministrul Sanatatii a subliniat faptul ca finantarea din acest an va permite continuarea proiectelor demarate in anii interiori, dar si demararea unor noi proiecte si programe care vizeaza imbunatatirea serviciilor medicale de care beneficiaza populatia.

“Respectam ce ne-am asumat in Programul de Guvernare si, dupa ce anul trecut am crescut salarizarea personalului medical, anul acesta ne orientam spre zona de investitii pentru dotarea spitalelor, care sa permita medicilor o mai buna diagnosticare pentru stabilirea tratamentelor necesare pacientilor”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sanatatii.

In 2019, bugetul alocat Sanatatii este mai mare cu aproximativ 6,1 miliarde lei fata de anul trecut.

“Am ajuns la aproape 5% din PIB alocate pentru Sanatate pornind de la 2%. Orice suma in plus alocata la Sanatate inseamna pacienti care beneficiaza de tratamente si serviciile medicale necesare, inseamna pacienti salvati”, a precizat Sorina Pintea, in cadrul conferintei de presa.

Bugetul pentru investitii este de peste un miliard de lei, fondurile suplimentare vor fi alocate pentru achizitionarea de aparatura, reparatii capitale si finalizarea lucrarilor de investitii incepute, precum si altele noi.

De asemenea, MS sustine ca anul acesta va fi achizitionata aparatura pentru blocurile operatorii de urologie necesare pentru tehnicile chirurgicale minim invazive, conform standardelor europene. Aparatura va dota cele 14 centre principale din tara. Ultimele achizitii au fost facute acum 17 ani, in 2002, astfel incat astazi aparatura existenta are un grad mare de uzura.

Ministerul Sanatatii promite si ca va creste finantarea pentru functionarea cabinetelor medico-sociale, pentru asistenta comunitara, medicina scolara si pentru asigurarea co-finantarilor destinate proiectelor finantate din fonduri europene.

Anul acesta, Ministerul Sanatatii spune ca are ca prioritate imbunatatirea serviciilor medicale acordate copiilor in cadrul programului national de sanatate “Mama si copilul”:

  • Va fi finalizata licitatia demarata in 2018 pentru achizitia a 1.000 de incubatoare pentru dotarea tuturor unitatilor sanitare din Romania care au in structura maternitati;
  • Va continua dotarea cu aparatura imagistica de inalta performanta a sectiilor de neonatologie si ginecologie;
  • Se va finanta testul genetic de screening prenatal neinvaziv care depisteaza/ testeaza anomaliile genetice ale fatului. Estimam un numar de 200 000 gravide vor beneficia de program;
  • Pentru fertilizarea in vitro, se va majora numarul lor de la 685, finantate anul trecut, la 1.000 anul acesta.

“Vom continua acordarea dispozitivelor medicale pentru pacientii cu diabet zaharat tip 1. Din bugetul Ministerului Sanatatii, se vor sustine in continuare fondurile pentru ingrijirea cazurilor critice ale caror costuri nu pot fi acoperite din fondurile obtinute pe baza contractelor cu casele de asigurari de sanatate. Anul acesta extindem tratamentul intervetional prin tromboliza intravenoasa pentru pacienti cu accident vascular cerebral (AVC) ischemic acut. De anul acesta vom asigura si testarea markerilor tumorali si moleculari atat de necesari pentru prescrierea medicamentelor inovative nou introduse in lista de medicamente compensate si gratuite si pe care acum le sponsorizeaza firmele de medicamente. In 2019, vom introduce un program national de testare si tratament pentru carenta de vitamina D a categorilor de risc stabilite de comisia de specialitate a Ministerului Sanatatii”, a mai spus Pintea.

Ministrul Sanatatii a mai anuntat ca, la propunerea comisiei de oncologie, incepand de anul acesta, odata cu aplicarea noului contract cadru cu Casa de Asigurari de Sanatate, centrele de oncologie care nu vor folosi 'tumor boardul' nu vor mai fi finantate. Acest lucru este in concordanta cu legislatia actuala, care prevede o echipa multidisciplinara pentru tratarea tumorilor.

Sursa foto: Agerpres FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri