O greva in Franta a lasat fara carburant sute de benzinarii

Cateva sute de benzinarii ramasesera partial sau in totalitate fara carburant, din cauza unei greve, insa nu exista motive sa se dea buzna la pompe, potrivit Uniunii franceze a industriilor petroliere (UFIP), relateaza Reuters.

Adoptata prin vot in mai multe rafinarii si depozite de carburant, greva impotriva proiectului legii muncii, care poate fi prelungita, a determinat o serie de prefecturi din nord-vestul Frantei sa impuna restrictii la achizitionarea carburantului, scrie News.ro.

"Nu trebuie sa ne panicam", a declarat pentru Reuters Catherine Enck, o purtatoare de cuvant a UFIP. "Avem produse in Franta, totul este puterea de livrare. Rafinariile functioneaza chiar daca debitul este incetinit uneori", a adaugat ea. "Putem face fata", a insistat ea.

Secretarul de stat insarcinat cu Transporturile Alain Vidalies a dat asigurari vineri ca nu exista riscul unor penurii, dar a recunoscut ca s-ar putea pune aceasta problema in cazul in care greva se prelungeste mai multe saptamani.

Potrivit unor date UFIP, sindicatului profesional reprezinta 39% din piata din Franta, iar 317 benzinarii Total, au ramas total sau partial fara carburant, in principal in Bretagne, Nord-Pas-de-Calais-Picardie, Normandie, Pays-de-Loire si Ile-de-France. Grupul francez exploateaza 2.200 dintre cele 11.500 de benzinarii din tara.

Citeste si:
Un combustibil realizat din CO2 din aer ajunge pe piață anul acesta
Un combustibil realizat din...
Citeste si:
Care sunt primele simptome care apar in caz de coronavirus?
Care sunt primele simptome...

Benzinariile Shell si Eni nu sunt afectate de vreo penurie, precizeaza UFIP. Uniunea importatorilor independenti petrolieri (UIP), la care sunt afiliate retelele hipermarcketurilor Auchan, Carrefour, Casino si Cora, nu au putut sa fie contactate imediat.

Dintre cele cinci rafinarii Total, una functiona normal, alta incetinea din cauza blocajelor, iar trei - cele din Donges (Loire-Atlantique), Feyzin (Rhône) si Gonfreville-l'Orcher (Seine-Maritime) - erau partial oprite.

Celelalte trei rafinarii franceze functionau mai mult sau mai putin normal, Cele doua exploatate de Esso erau partial blocate, iar rafinaria Petroineos nu se confrunta cu vreo dificultate.

"Obiectivul este oprirea tuturor rafinariilor in Franta. Este un apel la greva pe o perioada nelimitata", a declarat vineri pentru Reuters delegatul central CGT de la Total Raffinage Pétrochimie, Thierry Defresne. "Obiectivul nu este sa se creeze o penurie, ci sa se obtina retragerea legii (muncii)", a subliniat el.

Citeste si:
Ce salarii au grefierii, cei care ameninta ca blocheaza instantele
Ce salarii au grefierii, cei...

Salariatii rafinariei Total de la Gonfreville-l'Orcher, a precizat el, au adoptat cu 56% din voturi oprirea completa a instalatiilor. Cei de la rafinaria Total de la Grandpuits, in Seine-et-Marne, au adoptat o prelungire a grevei pentru o perioada de 72 de ore. La Donges, in apropiere de Nantes, oprirea expeditiilor a fost prelungita cu inca o saptamana, pana vineri 27 mai.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Auto »Setari Cookie-uri