Helsinki vrea sa elimine masinile personale pana in 2025

Orasul finlandez Helsinki vrea sa elimine complet nevoia locuitorilor de a detine un vehicul personal pana in 2025, prin combinarea serviciilor de transport public si privat pentru a oferi cetatenilor posibilitatea de a utiliza cel mai ieftin si cel mai rapid mod de transport.

In capitala finlandeza, cetatenii vor putea achizitiona pachete de mobilitate de la operatori privati, care le vor oferi o varietate de optiuni in functie de momentul zilei, de cerere si de vreme, scrie autoblog.com.

Fiecare element al sistemului va putea fi accesat prin intermediul dispozitivelor mobile. Rutele pe care vor calatori mijloacele de transport in comun vor fi flexibile si se vor adapta la cerintele din acel moment ale locuitorilor orasului. Pe langa acestea, vor fi la dispozitie masini autonome si serviciul ridesharing.

Noul plan de mobilitate pune accentul pe transportul fiecarui cetatean de la un punct la altul cat mai eficient si mai rapid posibil.

Desi proiectul de transport are un termen de aproximativ zece ani pentru a fi implementat, inginerii din Helsinki au inceput deja sa puna lucrurile in miscare. Autoritatea de transport regional din Helsinki a adus in teste un minibus denumit Kutsuplus, care permite calatorilor sa specifice prin intermediul unui smartphone punctele de imbarcare si de destinatie. Apoi, aplicatia va decide traseul optim pentru toti calatorii.

Daca lucrurile merg bine, Finlanda va aplica sistemul de transport si in alte orase. Potrivit unui studiu, navetistii din Helsinki isi pierd aproximativ opt zile lucratoare pe an din cauza traficului.

Citeste si:
Se deschide Targul de Craciun din Helsinki. Care e atractia de baza?
Se deschide Targul de Craciun...
Citeste si:
Primele semne de sarcina
Primele semne de sarcina

Sursa foto: Telia / Shutterstock


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Auto »Setari Cookie-uri