Scade cererea pentru masinile diesel. De ce se tem cumparatorii?

Dupa ce in ultimii doi ani motoarele diesel au fost mai cautate decat cele pe benzina, anul acesta situatia s-ar putea inversa, reiese dintr-un studiu al britanicilor de la What Car?.

Motorizarile pe benzina sunt din ce in ce mai performante si au un consum de carburant in scadere, iar acestia sunt doi factori importanti pentru cumparatori. Schimbarea de la diesel la benzina pare sa aiba legatura mai mult cu costurile decat cu preocuparile legate de mediu, ca urmare a scandalului emisiilor diesel Volkswagen de anul trecut.

Peste 84% dintre persoanele care au participat la studiu spun ca isi fac griji cu privire la posibilele schimbari legislative care pot afecta in viitor costul detinerii unei masini diesel, precum pretul de revanzare mai mic sau marirea taxelor pentru utilizarea acestora.

Acest studiu ne arata ca masinile electrice si hibride sunt si mai putin tentante pentru cumparatorii de masini. Foarte putini dintre respondenti ar lua in considerare pentru achizitie vehicule hibride (benzina sau diesel) si in jur de 48% spun ca este putin probabil sa se gandeasca la o masina electrica. Acest lucru sustine ideea ca lumea nu este preocupata de mediu, ci de costuri.

"Se pare ca are loc o schimbare dramatica in ceea ce priveste vanzarile de masini diesel. In anii 2000, schimbarile de legislatie au condus la o crestere a cererii pentru masinile diesel, dar ca urmare a unor motoare noi pe benzina cu o cilindree mica si extrem de eficiente, tendinta s-a schimbat. Cumparatorii nu par sa fie prea ingrijorati de factorii de mediu, alegerea este de obicei determinata de aspectele financiare. Daca cumparatorii se tem de o represiune a masinilor diesel, iar masinile pe benzina sunt mai ieftine si aproape la fel de eficiente, este usor de inteles schimbarile care vor avea loc", a declarat Steve Huntingford, editor What Car?.

Citeste si:
Pierderi de 8 mld. de euro în 2020, pentru un mare constructor auto
COVID-19 a pus gând rău...

Potrivit participantilor la studiu, anul acesta 7 din 10 cumparatori de masini noi si-ar comanda un propulsor pe benzina, in timp ce 4 din 10 persoane ar cumpara un propulsor diesel.

Sursa foto: pio3/shutterstock.com


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Auto »Setari Cookie-uri