Pe seria ajustata in functie de numarul de zile lucratoare, afacerile din comertul cu autovehicule si motociclete au crescut in iulie cu 20,8% fata de a saptea luna din 2015, iar serviciile prestate populatiei au avansat cu 8,4%, potrivit News.ro.

Fata de luna precedenta, afacerile din comertul cu autovehicule si motociclete au scazut in iulie ca serie bruta cu 3,2%, dar au crescut ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 1,4%.

In luna iulie, cea mai mare crestere - cu 39,1% fata de iulie 2015, pe serie bruta - s-a inregistrat la vanzarile de motociclete, piese si accesorii aferente, plus intretinerea si repararea lor.

De asemenea, comertul cu autovehicule a urcat cu 24%, iar afacerile din intretinerea si repararea autovehiculelor au avansat cu 17,7% fata de a saptea luna din 2015, arata datele INS.

Pe partea de servicii prestate populatiei, volumul cifrei de afaceri a crescut fata de luna precedenta ca serie bruta cu 7,2%, iar ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate a inregistrat un avans de 1,1%.

Citeste si:

Cele mai mari cresteri s-au inregistrat in luna iulie la serviciile de coafura si alte activitati de infrumusetare, unde afacerile s-au majorat cu 39,9% fata de a saptea luna a anului trecut, si la hoteluri si restaurante, cu un plus de 17%.

Cumulat, in primele sapte luni ale anului, afacerile din comertul cu autovehicule si motociclete au crescut ca serie bruta cu 16,9%, fata de primele sapte luni din 2015, iar serviciile prestate populatiei au avansat cu 11,7%.

Pe seria ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cresterile sunt de 16,4%, respectiv 12%.

Afacerile de retail sunt sustinute in acest an de cresterea puternica a salariilor. Ultimele statistici arata ca, in iulie, castigul salarial mediu net a fost de 2.078 lei, cu 12,4% mai mare decat in luna iulie a anului trecut.