Un patronat al transportatorilor sustine ca va organiza in 2 noiembrie un miting in Piata Victoriei cu 6.000 de masini. Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR), unul dintre patronatele transportatorilor rutieri, a anuntat, luni dimineata, ca va organiza in 2 noiembrie, in fata Guvernului, un miting la care vor participa 6.000 de autovehicule, cerand executivului mai multe modificari ale legislatiei prin ordonante de urgenta, in special in vederea combaterii activitatilor de transport ilegale. Transportatorii critica activitatea Uber, care este un serviciu concurent firmelor de taximetrie, sustinand ca platforma de ride-sharing ar fi periculoasa pentru utilizatori, conform News.ro.

COTAR nu a participat la organizarea mitingului desfasurat in 15 septembrie in fata Guvernului si care a fost generat de scumpirea politelor RCA, la care au participat reprezentantii a patru patronate ale transportatorilor.

Confederatia prezinta, ca argumente pentru protest, cerinte legislative si de combatere a concurentei neloiale, conform News.ro.

"Mitingul de protest are 5 teme principale, de care Guvernul Romaniei este direct responsabil. Important de retinut este ca nu cerem subventii, nu cerem mariri de salariu, nu afectam Bugetul Statului Roman cu cerintele noastre, ba din contra, cerem reglementari ale unor legi, prin Ordonanta de Urgenta, pentru a se stopa abuzurile unor grupuri de interese din Parlamentul Romaniei care au modificat legi pentru a permite ca activitatea de transport sa fie piratata", se arata in comunicatul patronatului.

Principala tema a protestului ar fi "pirateria" din trasportul rutier. Transportatorii acuza autoritatile de lipsa de implicare in combaterea fenomenului, ceea ce ar fi permis, in ultimii ani, extinderea transportului regulat de persoane fara licenta.

Citeste si:
Transportatorii și curierii au undă verde la circulație în UE
Transportatorii și curierii...

"Astfel de firme care desfasoara activitati ilegale au ajuns sa-si promoveze serviciile si prin reclame si spoturi publicitare: “Peste 40.000 de clienti si mai mult de 2.000.000 Km anual parcursi in siguranta ne recomanda ca cea mai buna si sigura companie de transport”. Lipsesc din aceasta prezentare doua cuvinte cheie, care ar trebui sa preocupe serios autoritatile romane: ilegal si evazionist", sustine COTAR.

O alta nemultumire a confederatiei transportatorilor, care reprezinta si interesele unor firme de taxi, este extinderea puternica a serviciului de ridfe-sharing Uber in Romania, unde ofera servicii in doua orase - Bucuresti si Cluj.

Transportatorii critica puternic Uber, serviciu care ar face concurenta neloiala serviciilor de taximetrie.

"Activitatile gen Uber sunt servicii periculoase pentru populatie, pe care parlamentarii le-au permis, in detrimentul sigurantei cetatenilor. Toti actorii din piata de transport persoane trebuie sa se autorizeze conform legilor in vigoare, in caz contrar sunt „pirati"", se spune in comunicatul patronatului.

Citeste si:
Ce salarii au grefierii, cei care ameninta ca blocheaza instantele
Ce salarii au grefierii, cei...

COTAR sustine ca activitatea Uber ar fi periculoasa pentru clienti, pentru ca ar presupune riscuri mai mari, servicii "improprii" si lipsa controlului din partea autoritatilor de protectie a consumatorilor, fara a prezenta argumente in acest sens.

In privinta taximetristilor, COTAR solicita "dobandirea dreptului de propietate a licentei de taxi, la cerere, asa cum se intampla in tari civilizate, in toata Uniunea Europeana din care facem parte".

O alta propunere este legata de transportul elevilor.

"COTAR propune transport gratuit pentru toti elevii, iar transportatorii de persoane, prin curse regulate, sa plateasca 5% TVA, deductibil pana la urma", mai arata comunicatul.

Citeste si:
Far de Logan, facturat la 400 euro si inchirieri la cost de limuzina
Euroins: Suntem victima...

Sursa foto: TTstudio

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Auto »Citește și
Transportul intrajudețean și de taxi ar putea fi interzis, dacă se decide în UE
Setari Cookie-uri