Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR) va organiza pe 10 decembrie anul curent un miting de protest in fata Guvernului Romaniei, urmat de un mars de protest in fata Primariei Municipiului Bucuresti si in fata Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), careia transportatorii ii reproseaza ca tariful RCA a crescut cu peste 300% in ultimele 6 luni pentru activitatea de transport persoane si marfa, inclusiv Taxi.

La actiunea de protest, transportatorii spun ca vor fi mobilizate aproximativ 7.000 de autobuze, autocare si taxiuri care apartin patronatelor cu activitate in domeniul transportului public de persoane. Printre nemultumirile exprimate de acestia se afla si faptul ca tariful RCA ar fi crescut cu peste 300% in ultimele 6 luni pentru activitatea de transport persoane si marfa, inclusiv Taxi.

In acest sens, transportatorii membri COTAR solicita "schimbarea urgenta a algoritmului de calcul a politei RCA, dupa criterii relevante profilului de risc al asiguratului", astfel incat 50% din tariful RCA sa fie determinat de catre caracteristicile tehnice ale autovehicului, iar 50% de cazierul auto al soferul autovehiculului (identificat dupa CNP). "Un asemenea mod de calcul al politei RCA atrage dupa sine modificarea comportamentului unui asigurat RCA, in sensul cresterii responsabilitatii in trafic si implicit, a cresterii sigurantei rutiere", potrivit unui comunicat COTAR.

De asemenea, printre revendicarile transportatorilor se gaseste si "posibilitatea de a fi efectuata reparatia unui autovehicul in cazul unui eveniment rutier acoperit de o polita RCA, in baza propriei asigurari RCA, ulterior, asiguratorul RCA care a achitat dauna sa aiba posibilitatea de regres asupra asiguratorului RCA a persoanei vinovate. In acest fel, se vor modifica criteriile de selectie in momentul achizitiei unei politei RCA, responsabilizand pentru prima data, cumparatorul unui astfel de produs de asigurare cu caracter obligatoriu", spun transportatorii.

Vasile Stefanescu, presedinte COTAR, afirma, prin intermediul comunicatului citat, ca "membrii ASF, in loc sa supravegheze cu adevarat aceasta piata, care pe noi ne duce la faliment, domniile lor sunt interesati numai cum sa-si asigure salariile fabuloase. In Romania anului 2015, piata libera in domeniul RCA nu functioneaza". Totodata, transportatorii membri COTAR mai imputa ASF si plata daunelor achitate doar partial si in afara termenului legal si nerezolvarea petitiilor adresate ASF cu privire la abuzurile societatilor de asigurari.

"ASF a ramas aceeasi institutie anti-cetatean, preocupata de bunastarea firmelor de asigurari care le cumpara complicitatea angajatilor ASF prin salarii astronomice si nejustificate in raport cu performantele obtinute. Parlamentul trebuie sa analizeze performantele acestei institutii si sa dispuna demiterea presedintelui ASF pentru dezastrul existent in piata de asigurari si angajarea unor tehnocrati in locul unor numiti politic", a conchis presedintele COTAR.

Sursa foto: Bauer Alexander / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri