COTAR: Euroins incalca Legea RCA. Sute de masini sunt blocate de catre compania de asigurari si au ramas nereparate

Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR) acuza societatea de asigurari Euroins ca isi "indeamna angajatii sa incalce dispozitiile legale in materie de RCA si afecteaza grav drepturile si interesele transportatorilor".

"Euroins isi indeamna angajatii sa incalce legea, astfel incat acestia sunt determinati sa indeplineasca in mod defectuos un act prin care aduc atingere drepturilor si intereselor legitime ale persoanelor prejudiciate. In multe situatii transportatorii au si calitate de persoane pagubite, ca urmare a producerii unor evenimente rutiere, iar obiectul nostru de activitate este transportul. Euroins refuza sa faca constatarile in termenul legal si cu respectarea dispozitiilor legale, se intarzie implicit efectuarea reparatiilor, masinile fiind blocate in service pana la efectuarea constatarii, de catre inspectorii companiei de asigurari", potrivit COTAR.

Reprezentantii transportatorilor mai arata ca "daca veti suna la Euroins, veti constata ca nu stiu cand pot face constatatarea pentru un autovehicol nedeplasabil. Prin notele interne Euroins, nu numai ca se incalca dispozitiile legale, ci creeaza in sarcina noastra, a pagubitilor, obligatii care nu sunt prevazute de lege, cum ar fi prezentarea de catre pagubiti doar in centrele de constatare ale Euroins, pentru efectuarea constatarilor".

Fiecare pagubit are dreptul sa-si alega in mod liber unitatea reparatoare pentru efectuarea reparatiilor. Singurele obligatii ale pagubitilor pentru efectuarea constatarii avariilor sunt cele prevazute de art. 18 alineat 5) din Norma 20/2017, si anume sa permita accesul asiguratorului RCA la bunul avariat si sa asigure conditiile necesare in vederea efectuarii constatarii. Restul obligatiilor, pentru ca o constatare a daunelor sa fie efectuata, revine societatii de asigurare RCA.

Prin urmare, asiguratorul RCA este obligat sa efectueze constatarea in 3 zile de la avizarea daunei (art. 18 alineat 4), iar singurele obligatii ale pagubitului sunt cele prevazute la alineatul 5) al aceluiasi articol.

Citeste si:
COTAR: RCA-ul nu devine de patru ori mai scump!
COTAR: RCA-ul nu devine de...

COTAR adauga faptul ca, in urma actiunilor Euroins, "sute de autovehiculele sunt blocate in service-uri, nereparate, iar in scurt timp vom fi nevoiti sa protestam". O alta indicatie din notele interne ale Eurois este ca la constatarea daunelor i se va comunica "verbal" pagubitului suma din calculatie. Legea spune insa ca se comunica in scris. "Facturile de inchiriere auto vor fi acceptate numai daca factura de reparatie contine mai mult de 8 ore de manopera. Aceasta este o alta indicatie data angajatilor Euroins", mai arata COTAR.

Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR), cu sediul in Bucuresti, reprezentativa la nivel national, conform Legii nr. 62/2011 si a Sentintei Civile nr. 23 FED/16.11.2013, Sentinta Civila nr. 2 REP/16.01.2017 pronuntata de Tribunalul Bucuresti, pe sectorul de activitate "transporturi rutiere", "scoli de conducere auto" are ca membri federatii si asociatii din randul transportatorilor de persoane, transportatorilor in regim de taxi si inchiriere, scolilor de conducatori auto.

Sursa foto: Monkey Business Images / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri