Masinile vor fi inscriptionate cu stickere de poluare (abtibilduri) produse de Imprimeria Nationala si aplicate de catre RAR. Vor fi sase culori pentru stickere in functie de norma de poluare si combustibil.

Autoritatile promit ca nu vor inlocui timbrul de mediu cu o alta taxa, dar prin faptul ca toti soferii vor plati pentru aceste stickere pare cam acelasi lucru, mai ales ca foarte multi romani au platit in trecut taxa auto.

"Am luat decizia ca timbrul de mediu sa nu fie inlocuit de nicio alta taxa si s-a agreat doar varianta certificatelor de calitate, acele stickere colorate, acordate in functie de certificatul de calitate pe care il are fiecare autoturism", a declarat Daniel Constantin, fostul ministru al Mediului.

Si aceste stickere vor avea, la fel precum in cazul asigurarilor RCA, preturi diferite in functie de orasul in care este inmatriculata masina si nu in cel in care circula. Totodata, exista posibilitatea ca primariile unor orase sa nu perceapa nicio taxa pentru aceste stickere.

Tot primariile vor decide in ce zone din oras se poate circula in functie de culoarea stickerului.

Sticker verde - 0

Masinile electrice si hibride vor primi un sticker verde, numerotat cu cifra 0.

Sticker albastru - 6

Masinile pe benzina cu motorizari Euro 5 si Euro 6, fabricate dupa anul 2011, vor primi un sticker albastru, numerotat cu cifra 6.

Sticker galben - 5

Autoturimele diesel Euro 5 si Euro 6, fabricate dupa anul 2011, precum si masinile pe benzina Euro 4, vor primi un sticker galben, numerotat cu cifra 5.

Sticker portocaliu - 4

Autoturismele diesel Euro 4, fabricate intre 2006 si 2010, precum si cele pe benzina Euro 2 si Euro 3, fabricate intre 1997 si 2005, vor primi un sticker portocaliu, numerotat cu cifra 4.

Sticker gri - 3

Masinile diesel Euro 3, fabricate intre anii 2001 si 2005, vor primi un sticker gri, numerotat cu cifra 3.

Sticker rosu - 2

Autoturismele diesel Euro 2, fabricate intre 1997 si 2000, vor primi un sticker rosu, numerotat cu cifra 2. Tot aici intra si masinile Euro 1 si Non Euro, fabricate inainte de 31 decembrie 1996.

Timbrul de mediu/taxa de mediu a fost eliminata la 1 februarie 2017. Eliminarea timbrului de mediu a generat o crestere considerabila a numarului de programari in februarie-martie pentru eliberarea actelor necesare inmatricularii masinilor second-hand cumparate din strainatate.

Sursa foto: Paolo Bona / Shutterstock