Numarul autovehiculelor ecologice (hibride si electrice 100%) noi vandute in Romania in primele zece luni ale anului a depasit 2.000 de unitati, in crestere cu 148% fata de aceeasi perioada din anul anterior, arata statistica Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Autoturisme (APIA), potrivit Agerpres.ro.

Conform statisticii, in aceasta marja de crestere, din totalul celor 2.074 de masini prietenoase cu mediul vandute, 296 sunt masini electrice 100%, numarul acestora fiind mai mult decat dublu in comparatie cu primele zece luni din anul 2016, cand se vandusera 103 unitati.

In perioada ianuarie - octombrie 2017, ponderea autoturismelor ecologice in totalul vanzarilor la nivel national a fost de 2%, iar comercializarea de masini hibride s-a majorat cu 143%, pana la 1.779 de unitati.

La nivelul lunii octombrie, au fost comercializate 292 de masini electrice si hibride, in crestere cu 10,6%, comparativ cu luna anterioara, cand s-au inregistrat 264 de exemplare vandute.

In clasamentul celor mai comercializate marci auto electrice 100%, in primele zece luni din 2017, primul loc este ocupat de BMW, cu 87 de unitati, urmat de Mercedes-Benz (64 de exemplare), Volkswagen (40), Renault (38), Mitsubishi (24), Audi (14), Porsche (9).

Totodata, cele mai multe masini hibride vandute in Romania, din ianuarie pana in octombrie, au fost inregistrate de Toyota (1.595 de unitati). Clasamentul continua cu Lexus (128 de exemplare), Suzuki (16), Land Rover si Mercedes-Benz (cate doua).

Statistica oficiala arata ca, la nivelul anului trecut, numarul autovehiculelor electrice si hibride noi vandute in Romania a fost de 1.195 de unitati, in crestere cu 205% fata de anul 2015.

In prezent, se deruleaza o noua editie a Programului "Rabla Plus", demarat in data de 10 mai 2017, destinat achizitionarii de masini prietenoase cu mediul.

Recent, Ministerul Mediului a anuntat modificarea Ghidului Programului "Rabla Plus", pentru a deveni mai accesibil pentru romanii care isi doresc sa isi achizitioneze masini electrice. Astfel, "venind in intampinarea solicitarilor primite, a fost introdusa o noua categorie de autovehicule finantate prin Program si anume cvadriciclurile electrice, care vor putea fi achizitionate incepand cu 1 ianuarie 2018. De asemenea, pentru a se asigura o utilizare eficienta a sumelor alocate finantarii intregului Program, s-a introdus un procent maxim de finantare de 50% din pretul de achizitie a autovehiculelor electrice, tinand cont de valoarea ecotichetului, de aproximativ 10.000 euro, raportata la preturile existente pe piata".

O alta modificare la Programul "Rabla Plus" este eliminarea termenului de 31 decembrie pana la care pot fi emise facturile de achizitie a autovehiculelor electrice noi, tinand cont de perioadele mari de timp necesare producatorilor pentru livrarea autovehiculelor respective. In acest context, facturile vor fi emise in termenul de 180 de zile de valabilitate a notelor de inscriere a persoanelor fizice si juridice, fara a mai fi conditionata livrarea autovehiculelor pana la sfarsitul anului fiscal.

Prin intermediul programului "Rabla Plus", valoarea ecotichetului acordat celor care vor sa-si achizitioneze un autovehicul nou 100% electric este, in acest an, de 10.000 de euro, iar pentru cele hibrid plug-in de 4.500 euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri